URA: Pljevljacima tokom zime ne naplaćivati struju

"Opštinska vlast u Pljevljima je očigledno nesposobna da išta uradi, a gradonačelnik je u poslednje vrijeme, poput Deda Mraza, izgubio mnogo energije dijeleći skromne poklone pred novogodišnje praznike. Valjda se to tako radi uoči parlamentarnih izbora", navodi se u saopštenju URA
3 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.12.2015. 08:08h

Već nekoliko mjeseci građani Pljevalja jedva preživljavaju u ekološkom kazamatu, bez sunca i mjeseca, uz skoro stalno prisustvo magle i otrovnih čestica u vazduhu, a vlast nema održivo rješenje na vidiku iako je ista situacija bila i prošle zime, saopšteno je iz Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA Pljevlja.

"Umjesto za početak jednostavnijeg i ekološki najprihvatljivijeg rješenja - da se građani Pljevalja, koje truje Termoelektrana, oslobode plaćanja električne energije u zimskom periodu pribjeglo se eksperimentima od kojih prave efekte ne znaju ni njihovi tvorci. I dalje se nastavlja praksa od strane Vlade Crne Gore da se Pljevljacima udjeljuju mrvice umjesto izdvajanja značajnih finansijskih sredstava za izgradnju mini toplane, postrojenja za prečišćavanje vode iz jezera Otilovići... Opštinska vlast u Pljevljima je očigledno nesposobna da išta uradi, a gradonačelnik je u poslednje vrijeme, poput Deda Mraza, izgubio mnogo energije dijeleći skromne poklone pred novogodišnje praznike. Valjda se to tako radi uoči parlamentarnih izbora", navodi se u saopštenju URA.

Iz URE dodaju da predstavnici lokalne samouprave sastavljene od DPS, BS i bivših članova SDP-a uporno ćute čuvajući svoja dobro plaćena radna mjesta i privilegije.

"Nije ih pokrenuo ni protest ekološke organizacije na kome su građani Pljevalja, uz podršku ekologa iz mnogih gradova Crne Gore, svojim tijelima ispisali poziv za pomoć. Pljevaljski ćutolozi nijesu bili sa svojim građanima, bojeći se da bi se eventualnim prisustvom zamjerili svojim centralama u Podgorici. Doduše, stigle su gradonačelnikove preporuke građanima, koje su bile takve sadržine da je bolje bilo da nije ni progovarao. Po tim preporukama pravo rješenje je da građani zimu provedu u svojim kućama i da ne izlaze vani bez prijeke potrebe. Nijedne riječi kako ublažiti zagađenje u gradu, osimo ako opštinski eksperti nijesu uzeli zdravo za gotovo da će eksperimentalna promjena energenata u sred sezone odnijeti smog iz grada čarobnim štapićem", rekli su iz URA.

Bonus video: