Bralić: Ako odredbe nijesu obavezne, neka se brišu

Formular je napravljen na osnovu Pravilnika iz 2013. kada je ministar bio Bošković
5 komentar(a)
Izet Bralić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Izet Bralić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.12.2015. 16:19h

Poslanik SDP-a Izet Bralić zatražio je da se iz zahtjeva za ostvarivanje naknada majkama sa troje ili više djece, koji se podnosi centrima za socijalni rad, izbrišu rubrike u kojima treba da se upiše mjesna zajednica i etnička pripadnost.

U zahtjevu Ministarstva rada potrebno je, između ostalog, upisati mjesnu zajednicu i zanimanje djece, što opozicija vidi kao način za izborne zlopotrebe DPS-a.

Ministarka rada Zorica Kovačević demantovala je to navodeći da se podaci traže za formiranje baze podataka za sistem socijalnih kartona, kojim će se omogućiti bolje profilisanje korisnika prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite”. Ona tvrdi da se podaci o ulici, broju, opštini i mjesnoj zajednici “isključivo odnose na teritorijalnu pripadnost”.

Kovačevićeva je takođe izrazila čuđenje što su u to sumnjale njene bivše kolege poslanici, među kojima i Bralić.

“Ministarka je rekla da je iznenađena mojom izjavom, iako je jasno da formular zahtjeva koji majke sa troje i više djece treba da popune, sadrži sporne rubrike koje treba ispuniti. Dvije rubrike su veoma sporne, potpuno nepotrebne i protivustavne”, kaže Bralić za “Vijesti”.

On pita zašto se navodi mjesna zajednica, a ne adresa stanovanja. ”Druga je još spornija - etnička pripadnost. Objašnjenje da majke sa troje i više djece nijesu obavezne da popune te dvije rubrike, je neprihvatljiva jer to na formularu nigdje nije naglašeno. Mi u SDP-u smo se dvije i po decenije zalagali za stvaranje građanskog društva i to ćemo činiti kada god je taj princip narušen”, navodi Bralić.

“Vijestima” je u Ministarstvu rada nezvanično rečeno da je formular napravljen na osnovu Pravilnika o sadržaju baze podataka u socijalnoj i dječoj zaštiti 2013. kada je ministar bio Predrag Bošković, takođe, iz DPS-a. Zakon će početi da se primjenjuje od januara, a izglasan je u Skupštini podrškom opozicije i SDP-a.

Bonus video: