Mustafić: Iseljenici nose ogroman potencijal koji može mnogo pomoći Crnoj Gori

Učesnicima programa obratio se i ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji Miomir Mugoša, koji je pozvao iseljenike na saradnju i partnerski odnos u svim oblastima – kulture, obrazovanja i privrede
6 komentar(a)
Suljo Mustafić, iseljenici, Miomir Mugoša, Foto: Skupština Crne Gore
Suljo Mustafić, iseljenici, Miomir Mugoša, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 27.12.2015. 10:27h

Iseljenici nose ogroman potencijal koji može mnogo pomoći Crnoj Gori na svim poljima i uvijek su bili učesnici svih pozitivnih procesa, kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić na godišnjem suretu iseljenika koje organizuje društvo „Izvor“ u Kranju.

Mustafić je, u svom obraćanju, kazao da je Crna Gora napravila značajne pomake u obezbjeđivanju zakonskog okvira i jačanju institucija za saradnju sa iseljenicima.

“Nakon što smo formirali Odbor u Skupštini Crne Gore, donjete su dugoročne strategije i Zakon o iseljenicima, a predviđeno je značajno proširenje kapaciteta Uprave za iseljenike i formiranje Savjeta,” kazao je.

Mustafić je naglasio da je veoma značajno da se postojeća rješenja primjene i da bude interaktivni odnos - države i njenih institucija sa jedne strane i iseljenika i njihovih organizacija, sa druge strane.

“Naši iseljenici nose ogroman potencijal koji može mnogo pomoći našoj državi na svim poljima. Oni su uvijek bili učesnici svih pozitivnih procesa. Doprinos iseljenika u obnovi nezavisnosti je izuzetno značajan, ali isto tako oni su pomagali svoj zavičaj u svim drugim aktivnostima, na planu humanitarnog rada, a prvenstveno kroz značajna finansijska sredstva koja svake godine donesu i ostave tokom svog boravka u Crnoj Gori”, navodi Mustafić.

Dodao je da je država dužna da im uzvrati “prvenstveno kroz jačanje institucija za saradnju i kroz aktivnosti koje će pomoći da bolje sačuvaju svoje različitosti i tradiciju, koja se ogleda kroz nacionalne, vjerske i jezičke identitete, bez asimilacije”.

On je pozvao iseljenike da se aktivno uključe u predlaganje kandidata za Savjet i u zajedničko kreiranje daljih politika saradnje sa državom Crnom Gorom.

“Udruženje 'Izvor' je sjajajn primjer organizovanosti, a dijaspora u Slovenjiji je most koji povezuje dvije prijateljske države. I u vama i u državi Sloveniji Crna Gora ima jakog partnera u evropskim i NATO integracijama”, naglasio je.

Učesnicima programa obratio se i ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji Miomir Mugoša, koji je pozvao iseljenike na saradnju i partnerski odnos u svim oblastima – kulture, obrazovanja i privrede.

Mugoša je najavio i značajno proširenje aktivnosti rada sa iseljenicima, kroz mogucnost otvaranja kulturno-informativnog centra Crne Gore u Sloveniji.

Skup je otvorio prof. Skender Bajrović, potpredsjednik Udruženja koje uglavnom okuplja iseljenike porijeklom iz Plava i Gusinja, pozdravljajući učesnike programa i goste i prijatelje iz drugih udruženja iz svih krajeva Slovenije.

Priređen je bogat kulturno-umjetnički i zabavni program koji su kreirali volenteri-članovi Društva i folklorni ansambal koji djeluje u okviru Udruženja Izvor,

Skupu u Kranju prisustvovali su i predstavnici drugih udruženja građana porijekom iz Crne Gore koji žive u Sloveniji, kao i počasni konzul Crne Gore Vojo Kovač.

Bonus video: