Đukanović će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi

Đukanović će, kako je pojasnio, tražiti da se ispita političko povjerenje ovoj Vladi da bi se vidjelo da li ona u ovom sastavu može da nastavi da funkcioniše do izbora
59 pregleda 43 komentar(a)
Milo Đukanović, Vujica Lazović, Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Vujica Lazović, Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.12.2015. 09:42h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović najavio je provjeru povjerenja Vladi u što kraćem vremenskom roku, kako bi se utvrdilo da li ona može da funkcioniše do izbora.

"To ću učiniti ja u jednom kratkom roku, u nekoliko narednih dana, po proceduri koja se podrazumjeva, a tu odluku mora donijeti Vlada, bez obzira na to što je može inicirati premijer", kazao je Đukanović u emisji Živa istina.

On će, kako je pojasnio, tražiti da se ispita političko povjerenje ovoj Vladi da bi se vidjelo da li ona u ovom sastavu može da nastavi da funkcioniše do izbora "ili ćemo eventualno suočiti se sa tom okolnošću da neko drugi ima parlamnetarnu većinu i prepustiti tome da formira Vladu".

Đukanović je kazao da očekuje da to pitanje bude vrlo brzo na dnevnom redu u parlamentu, ali to, dodao je, nije moguće prije Nove godine, iz tehničkih razloga.

Odgovarajući na pitanje hoće li na dnevni red doći i pitanje povjerenja predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću, Đukanović je odgovorio da se prvo mora dobiti odgovor da li je ova Vlada politički legitimna.

"I ja to želim da ispitam, zato što smatram da nema više nijednog razloga da živimo u neizvjesnosti, ako smo željeli da odgodimo suočavanje sa tom istinom zbog poziva u NATO, uspjeli smo u tome, sada je vrijeme da to pitanje stavimo na dnevni red, a šta iz odgovora na to pitanje proističe vidjećemo", kazao je Đukanović.

On je ponovio da je za Demokratsku partiju socijalista (DPS) neprihatljiva ideja opozicije o prelaznoj vladi, jer je, prema njegovim rijčima to nezaslužena priveligija.

"Nijesam spreman da se o tome dogovaram, ali jesam o raznim drugim formama kako da vam pomognemo da otklonite sumnje i da ne bude zloupotrebe državnih resursa, da imamo čist izborni proces i da imamo kredibilnu vlast. Imamo razne ideje na umu, ali ne bi o njima u ovom trenutku", kazao je Đukanović.

Đukanović, kako je naveo, prisustvo šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Mitje Drobniča na sastanku lidera parlamentarnih političkih subjekata, ne doživljava kao znak jačeg prisustva EU u izbornom procesu.

"Njegovo prisustvo na tom sastanku je, po mom sudu, bila stvar privatizacije parlamenta od strane njenog predsjednika. Predsjednik parlamenta je bez konsultacija sa onima koje je pozvao na dijalog dao sebi za pravo, da protivno većinski saopštenim stavovima o nepotrebnosti medijacije pozove Drobniča", rekao je Đukanović.

On je dodao da ga nije iznenadila izjava šefa diplomatije Igora Lukšić da bi tehnički kabinet mogao biti mjera kompromisa sa opozicijom u pregovorima o izbornim uslovima.

"Zato što sam i ranije u nekim navratima, kada smo zajedno činili neke partijske organe imao prilike da čujem takve ili slične stavove Igora Lukšića. Lukšić je čovjek koji ima svoj politički integritet, kada je taj stav iznio jasno je naglasio da je posrijedi lični stav, koji se razlikuju, kao što je poznato, od stava DPS i njenih organa", dodao je Đukanović.

Oni, kako je kazao, nijesu imali priliku da zbog obostrane gužve i zauzetosti poslom razgovaraju na tu temu.

"Ali gotovo da nema potrebe za tim razgovorom, jer znamo da o tom pitanju mislimo različito i sa tim i mnogim razlikama dosta dobro međusobno funkcionišemo", rekao je Đukanović.

Bonus video: