Knežević: Stijepoviću sam novac dao u svojoj kući, po dogovoru sa Đukanovićem

Predsjednik Atlas grupe tvrdi da se radi o novcu namijenjenom Demokratskoj partiji socijalista. Bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović nije odgovarao na pozive “Vijesti”
31630 pregleda 68 komentar(a)
Stijepović i Knežević, Foto: Savo Prelević
Stijepović i Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.01.2019. 11:33h

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević predaje Slavoljubu Stijepoviću koverat u kojem je navodno oko 100.000 eura namijenjenih za finansiranje Demokratske partije socijalista. Sve se dešava u Kneževićevoj kući, gdje je i nastao snimak dostavljen “Vijestima”.

"Mogu samo da potvrdim da sam na snimku o kojem govorite ja i da je riječ o mojoj kući. Novac koji sam uručio gospodinu Stijepoviću je za DPS, o čemu sam se prethodno dogovorio sa gospodinom Milom Đukanovićem”, kazao je Knežević “Vijestima”.

Bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

On se oglasio sinoć i kazao da je "neprijatno iznenađen što ga je Duško Knežević snimao".

"Povodom smišljene podvale plasirane preko jednog portala želim da obavijestim javnost da je tačno da sam na poziv Duška Kneževića bio u njegovoj kući, što nije bilo ništa neobično. Neprijatno sam iznenađen kad sam vidio da me školski drug tajno snimao, što će, vjerujem, biti sastavni dio postupka koji Tužilaštvo vodi protiv njega. Iz sadržaja razgovora jasno je da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata, i da je Knežević uredno uzeo svoju proviziju. Navodni transkript je naravno dopisan u skladu sa situacijom u koju je sebe doveo", kazao je Stijepović.

Na snimku se vidi kako Stijepović govori Kneževiću da ide za Zetu, a ovaj mu kaže da sačeka i da sjedne.

Biznismen potom političaru govori kako je neko “zamijenio” novac i da su uzeli “samo 2,5 odsto za mijenjanje”.

Stijepović odgovara: Neka su.

- 47.500 je tu. Ovdje je 50. To ti je 97.500, govori Knežević na snimku. Potom predaje koverat Stijepoviću, koji ga ljubi, uzima koverat i pokušava da stavi u unutrašnji džep sakoa.

Na rastanku, Knežević pita - Govori li Milo u Zeti, a Stijepović potvrdno odgovara i kaže: Pred njim uvijek imam tremu kad govorim.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za pronevjeru 1,9 miliona eura, a nezvanično - označavaju ga šefom kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde eura.

Izdat je nalog za njegovo hapšenje, a SDT je tražio i raspisivanje potjernice za Kneževićem.

On je najprije negirao da je radio protivzakonito, kazao da ne želi da se bavi politikom, ali da mu je glavni specijalni tužilac prijetio i da pokušava na silu da ga dovede u vezu sa Demokratskim frontom i predmetom “državni udar”.

Prije dva dana kazao je da ima saznanja da hajku na njega predvodi predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović sa njemu bliskim kriminalnim klanovima, jer žele da mu otmu vrijednu imovinu i unosne poslove i da oni stoje iza naloga za hapšenje.

Knežević je posljednjih dana više puta ponovio da je donirao novac za izbornu kampanju DPS-a i da je to činio u dogovoru sa Đukanovićem.

Rekao je da je sa tim upoznat i bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović.

“Oni jako dobro znaju o kojim iznosima je riječ. Da li su oni prikazali ili nijesu te donacije, to Đukanović najbolje zna”, rekao je Knežević.

Iz Demokratske partije socijalista se nisu oglašavali.

Tada je objasnio da je pomagao DPS vjerujući da je njihov posao da “počiste one koji Crnu Goru žele kao razbojničku državu”.

Ni iz Specijalnog državnog tužilaštva nijesu se oglašavali povodom Kneževićevih navoda.

Početak

Početkom oktobra 2017. godine, Kneževićev vozač Vlatko Baja Rašović rekao je policiji da blizu 100.000 dolara, koje je sa još petoricom zaposlenih u Atlas grupi konvertovao u eure prošlog oktobra, pripadaju Stijepoviću.

On je to kazao inspektorima Specijalnog policijskog odjeljenja, koji su ga saslušavali u svojstvu građanina.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva prethodno su negirali da je bilo ko od osumnjičenih pominjao Stijepovića kod njih na saslušanju, a Knežević je tada rekao da je novac njegov i da ima dokaze o porijeklu.

Međutim, izvori “Vijesti” tvrde da je Rašović inspektorima rekao da je 12. oktobra 2016. godine, po nalogu Kneževića i još jedne osobe iz Atlas banke, otišao kod Stijepovića u zgradu Glavnog grada po novac.

Prema zakonu, taj njegov iskaz policiji ne može se koristiti kao dokaz u postupku koji je zbog pranja novca Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv Rašovića i njegovih kolega.

Izvori “Vijesti” tvrde da on pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević nije ponovio sve što je rekao u policiji.

Stijepovića, navodno, nije pomenuo ni na saslušanju pred sudijom za istragu podgoričkog Višeg suda.

Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić nakon toga saopštili su da je Stijepović uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, u Atlas banci zamijenio 100.000 dolara, koji su kasnije korišćeni za kampanju DPS.

Tada su saopštili i da je Katnić namjerno prećutao tu informaciju. Iz SDT-a su ih demantovali istog dana, a Stijepović je potom saopštio da je to “očigledna laž”.

Knežević je tada rekao da se nada da nije posrijedi politička igra ili obračun interesnih grupa, preko njegovih leđa.

Svim snagama da obore tekst o Đukanoviću i Kneževiću

Od četvrtka traju intenzivni sajber napadi na portal Vijesti.

Prvi napad koji se desio u četvrtak je na meti imao cijeli vebsajt, dok je napad koji je počeo u petak popodne i trajao do zaključenja ovog broja, targetirao samo jedan članak i to ekskluzivnu informaciju “Vijesti” u kojoj predsjednik Atlas grupe Duško Knežević optužuje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da stoji iza naloga za njegovo hapšenje i da pokušava da mu sa klanovima otme imovinu i poslove.

To pokazuju izvještaji razvojnog tima iz češke kompanije Source Fabric koji se brine o portalu Vijesti.

Radi se o DDoS napadima, a države iz kojih su napadi identifikovani su Kina, Indija, Tajland, Rusija...

Zbog obima napada, sajt i aplikacija funkcionišu sa ozbiljnim poteškoćama, ali se ekipa Vijesti trudi da i pored toga ažurno informiše javnost o svemu što je javni interes.

Bonus video: