Iz afere Snimak u odborničke klupe

Borovićeva je osuđena na šest mjeseci zatvora uslovno, zbog zloupotreba uoči izbora
98 pregleda 27 komentar(a)
Nada Borović
Nada Borović
Ažurirano: 25.12.2015. 19:29h

Odbor za izbor i imenovanje SO Pljevlja podržao je izbor Nade Borović za odbornicu DPS-a, uprkos inicijativi opozcije da se ona razriješi dužnosti jer je pravosnažno osuđena za zloupotebe.

Ona je, zajedno sa devet aktivista DPS-a, osuđena na šest mjeseci zatvora uslovno, zbog zloupotreba prilikom raspodjele jednokratne novčane pomoći, uoči parlamentarnih izbora u oktobru 2012. godine.

Riječ je o slučaju poznatijem kao afera Snimak.

Pozitivno mišljenje za izbor Borovićeve dali su članovi Odbora Kenana Strujić iz Bošnjačke stranke, Munir Redžović, odbjegli odbornik SDP-a i Danijel Živković iz DPS-a. Protiv je bio Dušan Jović (SNP).

Ona će u odborničkim klupama zamijeniti svoju partijsku koleginicu Đinu Bajčetu koja je izabrana za direktoricu Narodne biblioteke u Pljevljima.

Borovićeva je i predsjednica Savjeta Biblioteke, pa će zbog sukoba interesa morati da podnese ostavku na tu dužnost.

Član odbora iz DF-a Nikola Rovčanin u više navrata je podnosio inicijativu za razrješenje osuđenih javnih funkcionera, jer kako je isticao oni nijesu dostojni obavljanja funkcije.

Umjesto da razmotri njegovu inicijativu, Odbor je tražio da im dostavi imena funkcionera za koje postoji osnovanost za utvrđivanje predloga o njhovom razrješenju.

Nakon što je to Rovčanin uradio, Odbor je odlučio da zvanično zatraži presude od Osnovnog suda u Pljevljima.

"Odbor se na prethodnoj sjednici izjasnio da ne zna ko su funkcioneri osuđeni u aferi Snimak u Pljevljima. Stoga sam bio prinuđen da dostavim na uvid i presude i dio novinskih članaka iz kojih se sa sigurnošću može utvrditi ko su lica čije sam razrješenje predlagao. Oni su i sami to trebali da urade iz moralnih razloga, a Odbor je po službenoj dužnosti bio u obavezi da pokrene njihovo razrješenje", kazao je Rovčanin, koji nije prisustvovao jučerašnjoj sjednici zbog toga što DF bojkotuje rad Skupštine CG i lokalnih parlamenata.

Rovčanin je istakao da je uslov za obavljanje javne funkcije da lice nije osuđeno za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Rovčanin je predlagao da Odbor uputi i preporuku predsjedniku Opštine Mirku Đačiću da razriješi funkcionere koji su osuđeni u pomenutom predmetu - Seada Vesnića, Dragoljuba Mazalicu i Joku Đačić, koja je u prvostepenom postupku osuđena zbog povrede opredjeljenja pri glasanju.

Bonus video: