Čarmak pristupio Pokretu za neutralnost

Čarmak je kazao da poštuje sve vidove borbe za promjenu društvenog stanja ali smatra najdjelotvornijim tansparentnost i terenski rad
122 pregleda 5 komentar(a)
Božidar Čarmak, Foto: Pokret za neutralnost
Božidar Čarmak, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 24.12.2015. 10:14h

Predstavnik administrativnog tima građanskog entiteta Naše Ognjište Božidar Čarmak pristupio je Pokretu za neutralnost Crne Gore.

"Čarmak, po profesiji diplomirani pravnik, došao je u žižu crnogorske javnosti spontano, zastupajući svoju porodicu, vlasnike privatne svojine u Crnoj Gori i inostranstvu u borbi za očuvanje privatne svojine, stečenih prava, konkurencije i prava na pravično suđenje u javnosti, pred skupštinskim odborima, dijaspori, evropskim institucijama i diplomatskim autoritetima", saopšteno je iz Pokreta.

"Pokretu za neutralnost se priključujem nakon uvjeravanja u autentičnost pokreta kroz djelatnosti, akcije i profilaciju u ne malom i ne lakom i jednostavnom vremenskom periodu. Smatram da se ideja neutralnosti savršeno oslanja na principe zaštite privatne svojine kao lice i naličje državnog suvereniteta i ličnog integriteta njenih građana. Vjerujem da je kvalitetno zastupanje građana pred domaćim i međunarodnim institucijama osnova političkog djelovanja nasuprot snazi kulta liderstva i pojedinih ličnosti. Shodno tome zastupam tezu bezuslovne kadrovske revizije u samom političkom vrhu države, antirežimsku borbu i uspostavljanje principa smenljivosti vlasti", rekao je Čarmak.

Čamrak je kazao da je Crna Gora kao demografski mala zemlja odličan model za razvijanje idealnog sistema komunikacije između građana i njihovih predstavnika kao ozbiljan vid neposredne demokratije, sve vidljivije političke snage u Evropi.

"Zastupam pomjeranje nacionalnih i drugih podjela iz sfere politike i vršenja javne vlasti i istoriografsko-kulturni okvir. Smatram da država kao vlast i servis građana treba da se bavi isključivo bezbjednošću i ravnopravnošću nacionalnog, kulturnog i vjerskog dijaloga, bez ultimativnog mješanja i prejudiciranja činjenica, sa sekularnih pozicija zastupajući ukupni interes svih zainteresovanih strana koji se svakako sastoji u stvaranju sigurnosti i osnovnog blagostanja", kazao je Čarmak.

On dodaje da poštuje sve vidove borbe za promjenu društvenog stanja ali smatra najdjelotvornijim tansparentnost i terenski rad.

"Započinjanje društvenog pozicioniranja salonsko-teoretskim putem smatram sumnjivim zbog loših činjeničnih inputa i gotovo nepogrešivog dovođenja do ozbiljnih problema u realizaciji rješavanja problema, tj. kompromitovanja priče i doživljaja defetizma. Sa tog aspekta posebno cijenim razvojni put Pokreta za neutralnost. Smatram da je Pokret za neutralnost sa svim svojim vrijednostima, dosadašnjim radom, i mogućnostima najbolja osnova za promociju i izgrađivanje društvenih odnosa u Crnoj Gori koje sam lično njegujem i prihvatam, javno i intimno ih dijeleći sa velikom većinom građana Crne Gore", rekao je Čarmak.

Čarmak, koji živi i radi u Baru, jedan je od glavnih pisaca i sponzora Deklaracije o zaštiti privatne svojine koja je imala odjeka kako u domaćim tako i međunarodnim političkim, diplomatskim i investicionim krugovima. Na javnom poslu sarađivao je sa mnogim NVO sa čitavog crnogorskog primorja, sličnih interesovanja.

Bonus video: