Javna preduzeća izvorište predizbornih zloupotreba

“Javna preduzeća u Podgorici potroše 36 miliona eura godišnje bez kontrole. Preko njih se vrše enormne isplate jednokratnih novčanih pomoći i zapošljavanja po principu “jedan zaposleni-četiri glasa“. U preduzećima se sprovode i pritisci na zaposlene da podrže vlast, dok se opoziciono orijentisani birači ucjenjuju da ne izlaze na izbore"
1 komentar(a)
obavještenje, Stara Varoš
obavještenje, Stara Varoš
Ažurirano: 23.12.2015. 19:01h

Da li će dogovor stranačkih lidera o uslovima za održavanje izbora biti sproveden u djelo, zavisi će od lokalnih parlamenta koji su nadležni da predstavnicima opozicije obezbijede mjesta u upravnim odborima gradskih preduzeća.

Lideri partija koje imaju predstavnike u parlamentu dogovorili su se da do 1. februara budu imenovani opozicioni članovi upravnih odbora gradskih preduzeća, kako bi se spriječila zloupotreba državnih resursa, dok je uprava Glavnog grada obavezna da izabere nove predsjednike mjesnih zajednica.

Odbornica Demokratske stranke u Skupštini Glavnog grada Željka Popović tvrdi da je veoma važno da opozicija uđe u upravne odbore javnih gradskih preduzeća, upozoravajući da su ona već decenijama “izvorište predizbornih zloupotreba”.

“Javna preduzeća u Podgorici potroše 36 miliona eura godišnje bez kontrole. Preko njih se vrše enormne isplate jednokratnih novčanih pomoći i zapošljavanja po principu “jedan zaposleni-četiri glasa“. U preduzećima se sprovode i pritisci na zaposlene da podrže vlast, dok se opoziciono orijentisani birači ucjenjuju da ne izlaze na izbore. Zato je važno kontrolisati taj proces i preventivno djelovati”, smatra Popović.

Da bi opozicija ušla u upravne odbore, lokalni parlamenti treba da donesu odluke o reizboru članova. Nakon što opštinske komisije za izbor i imenovanja predlože kandidate, skupština potvrđuje njihovo imenovanje. Za razliku od drugih opština Podgorica treba da sprovede i reizbor predsjednika mjesnih zajednica, koje je do sada po pravilu imenovao gradonačelnik.

Iako je Odlukom o mjesnim zajednicama iz 1995. godine predviđeno da zbor građana tajnim glasanjem bira članove Savjeta mjesne zajednice koji kasnije određuju predsjednika MZ, u Podgorici je korišteno zakonsko pravo da ih imenuje gradonačelnik. Prema Odluci o MZ, ukoliko građani ne organizuju izbore za savjet MZ u roku od 30 dana, predsjednika i članove je imenovao gradonačelnik.

Popović tvrdi da su na taj način MZ pretvarane u ćelijske baze DPS-a, koje su vodili predsjednici stranačkih mjesnih odbora. To se pokazalo i tokom izbora 2012. kada su čelnici MZ Ponari-Vukovci optuženi da su partijskim kolegama i simpatizerima dijelili besplatne udžbenike namijenjene korisnicima socijalne pomoći, dok su u MZ "19. decembar" dijeljeni prehrambeni i higijenski paketi. “DPS je u najvećem dijelu kontrolisao MZ, posebno kroz razne stimulanse građanima u susret izbornom danu”, tvrdi Popović.

Bonus video: