SDP i Pozitivna Konjeviću: Komisija za utvrđivanje granice s Kosovom da uključi i žitelje

Poslanik SDP-a Izet Bralić rekao je da, pošto u finalnoj fazi razgraničenja može biti odstupanja “metar za metar”, Komisija treba da uključi u rad eksperte iz lokalnih uprava
60 pregleda 0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2015. 10:31h

Komisija za utvrđivanje granice sa Kosovom u svoj rad treba da uključi i predstavnike lokalnih samouprava, poručili su juče ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću predstavnici SDP-a i Pozitivne.

Konjević je juče u parlamentu tokom rasprave o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom kazao da je prilikom utvrđivanja granica Crna Gora pokazala da nema pretenzije prema ničijoj teritoriji.

“Ostaje razgraničenje sa Srbijom gdje smo otvorili neke razgovore“, rekao je Konjević i dodao da su ovi sporazumi po važnosti odmah iza ključnog događaja, poziva za NATO.

Poslanik SDP-a Izet Bralić rekao je da, pošto u finalnoj fazi razgraničenja može biti odstupanja “metar za metar”, Komisija treba da uključi u rad eksperte iz lokalnih uprava.

Poslanik Pozitivne Srđan Perić rekao je da treba uključiti predstavnike lokalnih samouprava jer su narušeni odnosi između građana Rožaja i Peći.

“Zašto nisu u proces uključeni ljudi iz lokalnih uprava? Zašto se nisu u ovom momentu mogle riješiti nedoumice? Kako se došlo do toga što je u kosovskoj komisji bio predstavnik Peći a iz Crne Gore niko? Sada je potrebno praviti novi put za Hajlu, da je bio uključen neko iz Rožaja mogla se uraditi kompenzacija. Da je učestvovao neko znao bi da je tu bio projekat ski staza iz '79, a sad to propada”, rekao je Perić i dodao da će Pozitivna u svakom slučaju podržati sporazume.

Konjević je kazao da je MUP zvao na sastanak predstavnike lokalne samouprave u Rožajama, i da tu nesporazuma više nema.

On je rekao da je sada potrebno praviti aranžmane da se stvaraju zajednički granični prelazi, i iskoristiti priliku da te projekte finansira Evropska unija.

Bonus video: