O promjeni birališta nijesu informisali 88.826 glasača

Agencija prećutala da se protiv Radonjića vodi upravni postupak zbog načina izbora
0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Zoran Đurić
izbori, glasanje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.12.2015. 19:50h

Državna izborna komisija (DIK) nije preduzela mjere kojima bi se Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) omogućilo da birače obavijesti o izmjeni podataka o biračkom mjestu na kojem će glasati, a birački spisak kontroliše tek od 27. novembra iako ga je MUP formirao 21. januara ove godine.

To se navodi u analizi akcionih planova koje su DIK, MUP, Zajednica opština i Agencija za sprečavanje korupcije dostavile Radnoj grupi parlamentarnog dijaloga koja se bavi kontrolom sprovođenja izbornih zakona, a koju je izradio funkcioner Demokrata Neven Gošović.

“MUP nije dostavio odgovor da li će u skladu sa Zakonom o biračkom spisku obavijestiti 88.826 birača da im je izvršena promjena podataka o biračkom mjestu na kojem birač glasa. DIK nije u dužem vremenskom periodu preduzeo mjere kojima bi se omogućilo da MUP obavijesti birače o promjeni podatak o biračkom mjestu. Zabrinjava činjenica da je DIK Zakonom utvrđenu obavezu vršenja kontrole i stalnog praćenja promjena biračkog spiska otpočeo 27. novembra iako je MUP formirao birački spisak 21. januara”, navodi se u analizi.

U analizi se navodi i da je akcionim planom DIK-a bilo neophodno utvrditi način - metodologiju kontrole biračkog spiska i sprovođenje obuke za lica raspoređena na tim poslovima.

Gošović dodaje i da MUP nije dostavio podatke za 11.604 lica koja su upisana u birački spisak, a nisu zamijenila staru ličnu kartu.

Gošović je ukazao da je Odluku o određivanja imena trgova, ulica, naselja donijela samo SO Andrijevica i da kada te odluke budu donesene, ostaje nejasno na koji će način MUP odrediti raspored birača na biračkim mjestima ako se ima uvidu da taj resor promjenu adrese birača vrši samo na zahtjev birača.

Dodaje se da jedino Skupština glavog grada nije izvršila odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi da donese odluke o mjesnim zajednicama i da zbog toga nije moguće da građani Podgorice formiraju mjesne zajednice i izaberu njihovo rukovodstvo.

Gošović je naveo i da Agencija za sprečavanje korupcije u akcionom planu nije navela da je za direktora tog organa izabran Sreten Radonjić i da je zbog njegovog imenovanja jedan od kandidata za direktora Agencije, Željko Tomović, pokrenuo upravni postupak zbog toga. “Demokrate smatraju da je razrešenje i ovog pitanja jedna od značajnih pretpostavki za sticanje povjerenja u izborni proces”, navodi se u analizi.

Bonus video: