"U odličnim sam odnosima sa Marovićem, uskoro biramo njegovog nasljednika"

Na prvoj sjednici Glavnog odbora DPS-a biće razmatrano pitanje vezano za politički savjet i ko će u narednom periodu biti na njegovom čelu
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Milo Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.12.2015. 15:56h

Boraveći u radnoj posjeti Nikšiću predsjednik Vlade Milo Đukanović je kazao da sve strukture Demokratske partije socijalista rade nesmetano, bez obzira na nedavno hapšenje Svetozara Marovića. Što se tiče Političkog savjeta Đukanović je rekao da je to novo tijelo koje treba da da „finu glazuru“ politici DPS-a u narednom periodu. Pošto je Marović kao predsjednik tog Savjeta trebalo da predloži članove Đukanović je kazao da će vidjeti šta će u narednom periodu preduzeti vezano za koncipiranje sastava. Na prvoj sjednici Glavnog odbora DPS-a biće razmatrano pitanje vezano za politički savjet i ko će u narednom periodu biti na njegovom čelu.

Na pitanje novinara u kakvim je odnosima bio sa Marovićem u poslednje vrijeme Đukanović je kazao u odličnim, kao i svo ovo vrijeme.

Iako se istog dana, kada je Marović uhapšen, čuo telefonom sa potpredsjednikm SAD-a Džozefom Bajdenom Đukanović je kazao da nije bilo razgovora o hapšenju predsjednika Političkog savjeta DPS-a.

„Razgovarao sam prije svega o pozivu Crne Gore za članstvo u NATO, odgovornostima koje Crna Gora na taj način preuzima za dalje učvršćivanje stabilnosti regiona i za ono što ćemo uskoro kao punopravna članica trebati da preuzmemo na planu globalne stabilnosti“, kazao je predsjednik Vlade.

Što se tiče novih protesta Demokratskog fronta i njihove najave da će ponovo razapeti šator Đukanović je kazao da se DF opredijelio za destrukciju ne samo prema Vladi, već i prema državi i demokratskim institucijama.

„To nije novo opredjeljenje i to je nešto što traje u kontinuitetu. Pogledajte slike iz '98.godine, pa slike uoči 2006, pa danas, vidjećete da su u pitanju ista lica, iste parole i politika. Sve ovo zajedno pokušava da vrti točak istorije unatrag a to je nemoguće“, poručio je Đukanović.

Kazao je da će DF-u biti bolje da razmisli šta mu je činiti u narednom periodu u politčkom životu Crne Gore jer će Crna Gora sa DF-om ili bez njega nastaviti putem pune evroatlanske integracije.

Što se tiče sastanka lidera parlamentarnih partija o uslovima za fer izbore i prelazne Vlade predsjednik DPS-a je kazao da su o tom pitanju već razgovarali na prvom sastanku parlamentarnih partija u Parlamentu.

„Predstavnici opozicije došli su sa tim kao ultimatumom i suočili su se sa argumentima koje nijesam iznio samo ja već svi predstavnici vladajuće koalicije da ne vidimo ni jedan razlog da bi pravili presedane i vanredne situacije, odricali se vlasti i na taj način pokazivali odgovornost prema građanima koji su nam tu vlast povjerili da bismo neke partije doveli na vlast bez ikakvih zasluga“, kazao je Đukanović.

Jedan od političkih presedana, prema njegovim riječima, bio bi da partije koje nijesu 2012. godine ni učestvovale na izborima, jer tada nijesu ni postojale, sada budu dio prelazne Vlade.

„To bi bio presedan ne samo u crnogorskoj političkoj istoriji nego i u globalnoj. Zato mislim da treba tim pitanjima pristupiti racionalno. Istina je da postoji međusobno političko nepovjerenje na političkoj sceni Crne Gore, postoji nepovjerenje prema kapacitetima našeg izbornog sistema bez obzira što taj izborni sistem nije stvarala Vlada već je stvaran u Parlamentu i odgovornost svih odgovornih ljudi i odgovornih partija je da vidimo kako to nepovjerenje prevazići“, kazao je Đukanović.

Podsjetio je da je DPS pobjeđivao na svim dosadašnjim izborima, da i danas sva istraživanja pokazuju da je raspon podrške građana prema toj političkoj partiji od 41 do 45 odsto.

„To vide lideti svih političkih partija i mislim da je to onaj problem koji njih žulja tako da oni danas razmišljaju o tome šta je za njih bolje – da li da učestvuju i izgube ili da hrabro napuste bojište, pozivajući se i nalazeći alibi koga je sve teže naći“, kazao je prvi čovjek DPS-a.

Kazao je da su spremni da razgovaraju o svim pitanjima koja mogu da doprinesu otklanjaju međusobnog nepovjerenja i učvrste povjerenje u izborni sistem.

„Nema nikakve sumnje da ćemo mi pobijediti na sledećim izborima. Nama više od svih drugih odgovara da ta pobjeda bude neupitna, da niko ne može prigovoriti, i da to bude Vlada koja će biti lišenasumnjičenja i prigovara da u narednom četvorogodištu radi sve ono što je neophodno da bi ova država išla naprijed“, kazao je Đukanović.

Bonus video: