Podržali akt o sistematizaciji DIK-a

Aktom je predviđeno zapošljavanje jednog samostalnog savjetnika pravne struke, i jednog sa elektrotehičkim fakultetom
0 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević
Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2015. 10:28h

Administrativni odbor Skupštine dao je saglasnost na akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Službe Državne izborne komisije (DIK), kojim je predviđeno zapošljavanje još dva službenika.

Aktom je predviđeno zapošljavanje jednog samostalnog savjetnika pravne struke, i jednog sa elektrotehičkim fakultetom.

Predsjednik DIK-a Budimir Šaranović kazao je da se na taj način jačaju administrativni kapaciteti tog tijela, sa naglaskom na kontrolu i nadzor nad biračkim spiskom.

„Ovome je prethodio i sastanak Radne grupe koja se, u ime Skupštine bavi ovom temom, pa smo u tom smislu ovo i predložili“, rekao je Šaranović.

Iz DIK-a su kazali da su od 27. novembra, kada su povezani sa sistemom Ministarstva unutrašnjih poslova, izvršili oko 665 provjera, koje podrazumijevaju uključivanje osobe informatičke struke u praćenje biračkog spiska, i pravne struke koja prati ispravnost promjena u registrima.

Oni su podsjetili da je za oko 88 hiljada građana, samim konstituisanjem biračkog spiska, nastala određena promjena.

To je, kako su pojasnili, veliki obim posla, i nijesu mogli dozvoliti da u izbornoj kampanji osoba koja ima redovne poslove, uzgred bavi i time.

Odbor će predložiti parlamentu da za članicu DIK-a, umjesto Branke Lakočević koja je prešla na drugu funkciju, bude imenovana Nataša Pešić.

Bonus video: