Kosovska opozicija ne pristaje na eksperte

Kako je prenijela “Koha ditore” čelnici Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, pokreta “Samoopredjeljenje” Visar Imeri i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj tražili su poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i razgraničenju sa Crnom Gorom
62 pregleda 3 komentar(a)
protest opozicije Peć, Foto: Koha.net
protest opozicije Peć, Foto: Koha.net
Ažurirano: 20.12.2015. 09:02h

Predstavnici opozicionih partija na Kosovu poručili su da neće prihvatiti angažovanje stranih eksperata u reviziji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, pozivajući Vladu na raspisivanje vanrednih izbora.

Kako je prenijela “Koha ditore” čelnici Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, pokreta “Samoopredjeljenje” Visar Imeri i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj tražili su poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i razgraničenju sa Crnom Gorom.

Crnogorska Vlada nedavno je izrazila spremnost za preispitivanje granica sa Kosovom, iako je u avgustu razgraničenje potpisano u Beču pred zvaničnicima EU i Austrije, nakon čega su ga potvrdile obje Vlade i proslijedile parlamentima.

Kosovska opozicija mjesecima traži poništenje sporazuma, tvrdeći da su načinjeni na štetu Kosova, zbog čega blokira rad parlamenta. Uporedo sa blokadom parlamenta lideri opozicije organizuju i proteste po kosovskim gradovcima.

Premijer Milo Đukanović je pristao na preispitivanje granica, nakon što je kosovski premijer Isa Mustafa poručio da će oko demarkacije tražiti pomoć eksperata iz SAD i EU.

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore trebalo bi sjutra da raspravlja o Sporazumu o državnoj granici Crne Gore sa Kosovom i Ugovoru o granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Ugovor o razgraničenju sa BiH već je ratifikovao parlament u Sarajevu.

Bonus video: