Jovović za ambasadora u Moskvi

Jovoviću je ambasadorski mandat u Beogradu istekao prije oko dvije godine nakon čega je bio neraspoređen
334 pregleda 18 komentar(a)
Igor Jovović, Foto: Boris Pejović
Igor Jovović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.12.2015. 13:14h

Novi ambasador Crne Gore u Rusiji biće Igor Jovović, bivši diplomatski predstavnik Crne Gore u Beogradu, saznaju “Vijesti”.

To je dogovoreno na nedavnim konsultacijama državnog vrha o novim ambasadorima. Jovović bi do polovine naredne godine trebalo da zamijeni Zorana Jocovića, kome ističe mandat u Moskvi. Prema jednom izvoru, ministar vanjskih poslova Igor Lukšić predložio je Jovovića koji preuzima diplomatsku misiju u trenutku kada su politički odnosi Podgorice i Moskve zategnuti zbog protivljenja namjeri Crne Gore da postane članica NATO-a.

Njemu je ambasadorski mandat u Beogradu istekao prije oko dvije godine nakon čega je bio neraspoređen. Do stupanja na novu dužnost Vlada ga je na sjednici, prije dva dana, postavila za državnog sekretara za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

Jovović je bio ambasador bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore u Etiopiji i u Helsinkiju, odakle su ga pratile medijske spekulacije o navodnom nedoličnom ponašanju u diplomatskoj službi.

Na sastanku visokih zvaničnika postignut je dogovor i da Ljiljana Tošković bude ambasador u Varšavi, gdje je diplomatski predstavnik države Ramiz Bašić.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila i rješenja o postavljanju generalnih direktorata za konzularne i bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija. Prema tom rješenju za generalnog direktora direktorata za konzularne poslove postavljen je Željko Stamatović, a bilateralne Tošković.

Bivši direktor ANB-a Boro Vučinić, koga je smijenio premijer Milo Đukanović samo nekoliko dana nakon što je dobio pohvale iz NATO centrale u Briselu, predložen je za novog ambasadora u Zagrebu, gdje će zamijeniti Igora Građevića.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić biće novi ambasador u Briselu. Vlada je usvojila rješenja kojima su za počasne konzule u Čikagu imenovali Edina Seferovića, a u Luksemburgu Remziju Camića.

Bonus video: