Medojević: Marovićeva kriminalna grupa nastala pod okriljem DPS-a

"Đukanović, ucjenjen aferom Telekom i mnogim drugim aferama, je odlučio da žrtvuje ključne ljude DPS, kako bi sebi kupio zaštitu kod svjetskih centara moći"
60 pregleda 121 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2015. 11:38h

Svetozar Marović i "kriminalna grupa" oko njega, nije nastala na ulici baveći se klasičnim kriminalom, već je to uradila pod okriljem DPS-a koristeći politički uticaj kao osnovni mehanizam svojih krivičnih djela, izjavio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

"Hapšenje drugog čovjeka DPS kao šefa organizovane kriminalne grupe koja je vršeći politički uticaj na organe lokalne vlasti, ali i na Valdu, ostvarila kriminalne i korupcionaške profite od više desetina miliona eura, na štetu imovine Budve i države Crne Gore, osim krivično-pravnog aspeketa ima i politički. Naime, Marović je kriminalne aktivnosti ove grupe organizovao i sprovodio, zloupotrebljavajući svoj politički uticaj, kao drugi čovjek vladajućeg DPS, pa se njegovo kriminalno djelovanje ne može odvojiti od njegove političke funkcij, a samim tim i krivično-pravne i političke odgovornosti Đukanovića i cjlokupne partije, koja je, očigledno djelovala kao zločinačka organizacija usmjerena na zloupotrebi vlasti radi ličnog bogaćenja", kazao je Medojević.

Poslanik DF-a je dodai i da istraga o djelovanju više kriminalnih grupa u poslovanju vezanim za gradnju i urbanizam obuhvata ogranke DPS-a u Baru, Kotoru, Podgorici.

On je kazao i da optužnica nije bilo do sada jer su izgrednici imali zaštitu od premijera Crne Gore, Mila Đukanovića.

Medojević navodi da je porastom političkog pritiska spolja, kao i dobijanje pozivnice za NATO primorali Đukanovića, "da pusti niz vodu svoje saradnike".

"Đukanović, ucjenjen aferom Telekom i mnogim drugim aferama, je odlučio da žrtvuje ključne ljude DPS, kako bi sebi kupio zaštitu kod svjetskih centara moći. Dobijenjem pozivnice za NATO, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala postaje unutrašnje pitanje NATO, a tamo postoje mnogi uticajni centri koji su bili protiv davanja pozivnice mafijaškoj državi koja ne poštuje ljudska prava, u kojoj se kradu izbori i progone kritičari režima, tako da je pritisak sada još veći, a moć Đukanovića sve manja. Pozdravljam odluku specijalnog tužioca, ali ćemo pomno pratiti da se sve ne pretvori u farsu, imajući u vidu da se radi o procesu visokog političkog profila, kao i činjenicu da Marović, ima dovoljno argumenata za pregovore sa Đukanovićem oko opstrukcije citavog procesa. Uostalom, Marović se može ponuditi i stranim strukturama, kao svjedok saradnik protiv Đukanovića, kako bi popravio svoj položaj u krivičnom procesu protiv njega. Sve je sada moguće i sve je u igri. Jedino je sigurno da DPS ne može preživjeti ove procese i da će svako pametan početi da napušta organizaciju čije će sledeće sjedinište biti u Spužu", navodi Medojević.

Hapšenje drugog čovjeka DPS-a, zbog zloupotrebe političkog uticaja radi "pljačke opštine Budva i države Crne Gore", otvara pitanje krivične odgovornosti Mila Đukanovića i svih čelnika DPS-a, kazao je predsjednik PzP-a.

"DPS kao zločinačka organizacija, koja prvo organizovanom krađom izbora nelegitmno i protivustavno formira organe vlasti, koje onda zloupotrebljava u cilju ličnog bogaćenja visokih funkcionera DPS i njihovih poslovnih partnera, a sve na štetu imovine opština i države Crne Gore. Djelovanje ove kriminalne organizacije DPS podriva ustavni poredak zemlje i ugrožava vitalne nacionalne interese i zbog toga je pitanje zabrane rada DPS, pitanje stvaranja minimalnih politčkih uslova za demokratski i moralni oporavaka društva i uspostvljanje neophodnog povjerenja građana u institucije države i demokratiju kao temeljnu vrijednost", izjavio je Medojević.

Bonus video: