SNP i Pozitivna uz Brajovića

Kovačević(SNP) i Ražnatović( PCG) da budu posvećeni izbornom procesu, umjesto zahtjevu SD-a, rekao je Ivan Vujović( SDP)
16 komentar(a)
Radna grupa za parlamentarni dijalog, Foto: Skupština Crne Gore
Radna grupa za parlamentarni dijalog, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 17.12.2015. 06:41h

Radna grupa za parlamentarni dijalog tražila je od predsjednika partija da odluče hoće li uključiti Socijaldemokrate Crne Gore rad tog skupštinskog tijela. Iz stranke Ivana Brajovića obratili su se kopredsjedavajućima Milutinu Simoviću i Spasoju Kovačeviću da im obezbijede mjesto u Radnoj grupi, ali je na insistiranje većine članova dogovoreno da o tome odluče predsjednici stranaka na sastanku 21. decembra.

Socijaldemokrate nemaju predstavnika u radnoj grupi jer nijesu bile zvanično registrovane kada se odlučivalo o formiranju tog skupštinskog tijela i što su, kako je naveo Ranko Krivokapić, dio problema političke korupcije.

Prema tvrdnjama više učesnika jučerašnje sjednice, na kojoj je analizirana implementacija izbornog zakonodavstva u lokalnim upravama, Sposoje Kovačević (SNP) i predstavnik Pozitivne Aleksandara Ražnatović predlagali su da Radna grupa odmah donese odluku o uključivanju predstavnika SD-a, ali je dio članova tražio da o tome odluče stranački lideri.

Prema tvrdnjama sagvornika “Vijesti”, predstavnici Demosa, Demokrata i pokreta URA Goran Danilović, Neven Gošović i Neđeljko Rudović upozoravali su da radna grupa nema mandat da odlučuje o proširenju sastava.

Oni su upozorili da su predsjednici partija dogovorili sastav radne grupe, navodeći da oni treba da odlučuju o njenom proširenju.

Tokom jednočasovne rasprave, koja je prema tvrdnjama učesnika na momente bila veoma burna, Ražnatović i Simović su predlagali da Radna grupa predloži predsjednicima stranaka da prime Socijaldemokrate, na šta je predstavnik SDP-a Ivan Vujović kazao da lideri imaju dovoljno kapaciteta da sami odlučuju o tome. On je rekao Spasojeviću i Ražnjatoviću da bi volio da da budu tako “posvećeni i strastveni” kada se raspravlja o povjerenju u izborni procs, umjesto o pitanju SD-a.

Komentarišući zahtjev SD-a Ražnatović je nakon sjednice novinarima rekao da svi relavantni subjekti treba da budu prisutni tokom dijaloga, dok je Rudović kazao je da su u SD-u trebalo da se obrate liderima partija jer radna grupa nema mandat da donese odluku o učešću.

DPS ne bi da mijenja šefove MZ u Podgorici

Na jučerašnjoj sjednici ukazano je da samo Glavni grad nije donio odluku da građani obrazuju odbore mjesnih zajednica, iako su to već učinile 22 opštine. Danilović je kazao da je Glavnom gradu upućen dopis da, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, donese odluku o formiranju odbora MZ, dok je Gošović kazao da su Demokrate predložile da ta odluka bude donesena na sjednici Skupštine Glavnog grada 28. decembra.

Rudović je tokom sjednice kazao da će učešće pokreta URA na izborima, između ostalog, zavisiti od toga hoće li biti birani predsjednici mjesnih zajednica jer su one u ovoj fazi pretvorene u baze DPS-a.

Bonus video: