Krivokapić: Politička korupcija posebna opasnost za izborni proces

Krivokapić je kazao da izazovi postoje, te da "istorija poznaje korake naprijed i nazad, a da je Crna Gora napravila korak u nazad kada je u pitanju izborni proces"
51 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2015. 19:21h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocijenio je da je politička korupcija posebna opasnost za izborni proces, odnosno njeno postojanje na državnom nivou.

On je na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je okupio poslanike Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore u Strazburu, tekuću godinu karakterisao kao velju godinu za Crnu Goru.

Krivokapić je istakao da su napravljeni određeni pomaci, te da je u tom kontekstu posebno ponosan na Parlament, da je zakonodavna i institucionalna forma zaokružena, ali i "da izazovi postoje, te da istorija poznaje korake naprijed i nazad, a da je Crna Gora napravila korak u nazad kada je u pitanju izborni proces".

"Govoreći o izbornom procesu, Krivokapić je ukazao na važnost uspostavljanja mehanizama kojima će se trajno ustanoviti povjerenje u izborni proces i pružiti doprinos za nastavak reformi, te istakao da mora postojati politička volja za pronalaskom rješenja. Predśednik Ranko Krivokapić je istakao da je na protestima postojao dualizam; “jedan dio su bili opravdani zahtjevi za slobodne i fer izbore i taj zahtjev je pokretanjem Parlamentarnog dijaloga ušao u realizaciju, a samim tim je ogoljen i onaj drugi dio u dualizmu, a to su anti NATO motivi. Krivokapić je zatražio pomoć Evropske komisije u formiranju Istraživačkog dokumentacionog Centra, shodno odluci Skupštine Crne Gore, koji bi djelovao preventivno u slučaju pokušaja brisanja i prepravljanja istorije", navodi se u saopštenju Krivokapićevog Kabinteta.

Krivokapić je ukazao na važnost uspostavljanja mehanizama kojima će se trajno ustanoviti povjerenje u izborni proces i pružiti doprinos za nastavak reformi

Kopredsjedavajuća POSP-u Aneliz Dods zadovoljna je povodom otvaranja dodatnih poglavlja u procesu pregovora, ali i u isto vrijeme je zabirnuta zbog nedovoljnog napretka, posebno u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

Pored toga, Dods žali što današnjem sastanku ne prisustvuje dio delegacije Skupštine Crne Gore koji bojkotuje parlamentarne aktivnosti i tim povodom kazala da bojkot ne vodi nikuda, te da se pitanja moraju rješavati kroz vođenje parlamentarnog dijaloga.

Ministar rada, zapošljavanja, socijalne i solidarne ekonomije Nikolas Šmit koji je na sastanku govorio u ime Savjeta istakao je da Luksemburg ostaje zagovornik politike proširenja, te da budućnost zemalja Zapadnog Balkana jeste u okviru Evropske unije.

On je najavio organizovanje Međuvladine konferencije na kojoj Crnu Goru očekuje otvaranje još dva poglavlja i to 14 – Saobraćajna politika i 15 – Energetika.

Prisutnima se u ime Evropske komisije obratio šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za Evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju Dirk Lange koji je zadovoljan najavljenim otvaranjem dodatnih poglavlja, ali i ukazao na značaj formiranja nužnih institucija koje će osigurati vladavinu prava i dati rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Osvrnuvši se na predstojeću godinu kao izbornu, Lange je pozdravio inicijativu Krivokapića da okupi lidere političkih subjekata u Parlament i izrazio očekivanje da će konstruktivni dijalog doprinijeti postizanju pozitivnih rezultata.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o nedavno održanim protestima u Podgorici, ali i pitanjima vladavine prava i izbornog zakonodavstva.

Učesnici jedanaestog sastanka ukazali na značaj vraćanja dijaloga političkih subjekata u Parlament, ali i adekvatnog rješavanja svih pitanja vezanih za obezbjeđivanje fer i slobodnih izbora.

Jedanaesti sastanak POSP –a biće nastavljen sjutra.

Galerija

Bonus video: