Katič: Slovenija će će podržati Crnu Goru u pregovorima za članstvo u NATO

Katič je čestitala Crnoj Gori dobijanje poziva za članstvo u NATO, kao potvrdu njenih uspjeha u reformama na svim područjima i navela da je zadovoljna sadržajnom bilateralnom saradnjom, koja se konstantno unaprjeđuje razmjenom iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i u okviru regionalnih inicijativa
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2015. 16:06h

Slovenija će i u narednom periodu podržavati Crnu Goru, kako bi na pravi način odgovorila obavezama u okviru naredne faze pretpristupnih pregovora do punopravnog članstva u Alijansi, ocijenjeno je na sastanku ministara odbrane dvije države, Milice Pejanović-Đurišić i Andreje Katič.

Pejanović-Đurišić je, uvažavajući svu podršku koju Slovenija kontinuirano pruža Crnoj Gori u ispunjavanju evroatlantskih obaveza i naporima da postane kolektivni dio bezbjednosti, posebno ukazala na značaj priključenja zemalja zapadnog Balkana NATO-u, kao najbolje garancije mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

„Ona je iskazala uvjerenje da će Slovenija i u periodu koji predstoji, prenošenjem svojih iskustava i dobre prakse, još intenzivnije podržati Crnu Goru u ostvarivanju krajnjeg cilja – punopravnog članstva u NATO“, saopšteno je iz Ministarstva.

Katič je čestitala Crnoj Gori dobijanje poziva za članstvo u NATO, kao potvrdu njenih uspjeha u reformama na svim područjima i navela da je zadovoljna sadržajnom bilateralnom saradnjom, koja se konstantno unaprjeđuje razmjenom iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i u okviru regionalnih inicijativa.

„Katič je obećala punu podršku Slovenije i u narednom periodu, kako bi Crna Gora odgovorila na pravi način obavezama koje je očekuju u okviru naredne faze pretpristupnih pregovora do punopravnog članstva u Alijansi“, kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić razgovarala je i sa načelnikom Generalštaba Vojske Slovenije, general-majorom Andrejem Ostermanom, a tom prilikom posebno su istakli izuzetnu saradnju u domenu zajedničke obuke planinskih i specijalnih jedinica, kao i odličnu saradnju mornarica dvije vojske.

„Pejanović Đurišić se sastala i sa predsjednikom Slovenije, Borutom Pahorom, kojom prilikom je istaknuta dobra saradnja dvije države u sektoru odbrane. Ministar je istakla važnost posvećenosti članica NATO politici „otvorenih vrata“, što će dodatno unaprijediti bezbjednost u regionu u svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova i prijetnji“, saopšteno je iz Ministarstva.

Pahor je naglasio važnost reformi koje Crna Gora sprovodi, ističući da je Crna Gora zasluženo dobila pozivnicu za punopravno članstvo u Alijansi.

Pejanović-Đurišić će, u okviru posjete Sloveniji, održati i predavanje na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani, na temu „Progres Crne Gore u evroatlantskim integracijama“.

Galerija

Bonus video: