Koprivica: Đukanovićeva politika kao Staljinova privreda

Potpredsjednik Demokrata je izjavio i da ako je NATO tema svih tema, onda se obesmišljava se stranački sistem na način da političke stranke pred parlamentarne izbore trebaju da zamrznu svoje programe i da ne vode računa o tome koga će predložiti za poslaničke kandidate, tj. da to "mogu biti i učesnici afere „Snimak“, lica kojima zastarijevaju krivična djela itd
22 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Ažurirano: 15.12.2015. 13:50h

Premijer Crne Gore, Milo Đukanović pokazuje sve razgovetnije maniju vladanja i podjela, saopštio je potpredsjednik Demokrata, mr Momo Koprivica.

"Đukanović nastoji da crnogorska politika bude kao Staljinova privreda, u kojoj je važilo pravilo da ako se želi kupiti deficitarna i rijetka roba morala bi se kupiti i ona roba koje ima na gomile. Tako na primjer, ako bi građanin htio glasati za ulazak u NATO, tj.za njegovu partiju morao bi zanemariti halapljivost premijerovog brata, koruptivne ugovore premijerove sestre, Zakon o igrama na sreću koji je skrojen prema želji šefa Lutrije Save Grbovića (Lex Džigi), dodjele državne pomoći burazerskim firmama, namještene tendere, lažna obećanja o 40 000 novih radnih mjesta itd", kazao je on.

On je dodao da Đukanovićeva postavka ima društveno pogubne namjere.

"Prvo, da građani u paketu sa NATO kupe nerazumne poreze, selektivna socijalna davanja, politike zloupotreba, privilegija, tajnih ugovora i namještenih tendera. Drugo, da u paketu sa NATO i ne znaju do kraja šta su sve kupili osim nerazumnih poreza, selektivnih socijalnih davanja i partijskog zapošljavanja. Treće, da građani ne znaju i ne razmatraju koliko će njih i društvo taj paket koštati, u vidu većih poreza radi namirivanja budžetskih rupa zbog favorizovanja burazerskih preduzeća i partijskog zapošljavanja", kazao je Koprivica.

Potpredsjednik Demokrata je izjavio i da ako je NATO tema svih tema, onda se obesmišljava se stranački sistem na način da političke stranke pred parlamentarne izbore trebaju da zamrznu svoje programe i da ne vode računa o tome koga će predložiti za poslaničke kandidate, tj. da to "mogu biti i učesnici afere „Snimak“, lica kojima zastarijevaju krivična djela itd".

"Građani moraju imati u vidu da planirana politička polarizacija ima za cilj da se održi šef istrošenog autoritarnog režima. Prvo, ako se politička ponuda svede na dvije platforme, za i protiv NATO, Đukanović bi se lakše branio od opozicije i lakše bi se i jeftinije obračunavao sa opozicijom: na jednom mjestu, istom retorikom i o istom trošku. Ako se Đukanoviću omogući da se sa svima odnosi na isti način i sa istom retorikom, ostvariće uštedu energije za odbranu i nastavak bezakonja i koruptivne rasprodaje državnih resursa. Drugo, centriranje i dominacija NATO kao teme svih tema služi Đukanoviću da suzi antirežimski front, zacementira vladajuću grupaciju i da na protivničkoj strani nema aktuelne saveznike u vlasti koji mu danas osporavaju legitimitet i optužuju ga za pohare. Treće, NATO kao centralna tema olakšava Đukanoviću proglašenje opozicije za „državnog neprijatelja“ i traženje mandata od domaće i međunarodne javnosti da „spasi“ državu i da suspenduje zakone sve dok traje odbrana od državnog neprijatelja. Četvrto, NATO kao tema svih tema služi Đukanoviću da se ne izlože djelotvornoj kritici njegovi planovi o rasprodaji preostalih državnih resursa, eksproprijaciji imovine privatnih vlasnika za račun „strateških investitora“, dodjeli privilegija burazerskim firmama", kazao je Koprivica.

Đukanović se pokazao kao ustavna neznalica, kazao je Koprivica, jer se u analizi referenduma vidi da ne razlikuje pojmove suverenosti i suvereniteta.

"Ne zna da je apsurdan i ustavno nesprovodljiv referendum o gubitku nezavisnosti i suverenosti države, ne zna da je demokratija vladavina naroda, a ne vladavina bez naroda, da se demokratija ne može poistovjetiti sa parlamentarizmom, da su malobrojni narodi odvajkada matično tlo političkih sloboda i neposredne demokratije", zaključio je Koprivica

Bonus video: