Riješite "Snimak" prije novih izbora

U dokumentu se izražava zabrinutost zbog "incidenata prekomjerne upotrebe sile od strane policije tokom protesta"
8 komentar(a)
Sjednica POSP, Foto: Skupstina.me
Sjednica POSP, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 14.12.2015. 07:19h

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) izražava očekivanje da će pravosudni epilog afere „Snimak“ biti zaključen prije narednih parlamentarnih izbora i poziva sistematsko oduzimanje i konfiskaciju imovine stečene nelegalnim putem i ponavlja zabrinutost u vezi sa niskim nivoom povjerenja javnosti u ustavni sistem usljed percepcije nekažnjivosti za visoke zvaničnike.

To se navodi u nacrtu deklaracije i preporuka ovog odbora kojeg čine crnogorski i poslanici Evropskog parlamenta.

"POSP primjećuje sa zadovoljstvom pozitivne zakonske promjene usmjerene protiv korupcije, međutim, poziva na bolju zaštitu zviždača i sistematsku primjenu ovlašćenja za oduzimanje i konfiskaciju imovine, navodi da je korupcija i dalje ključni uzrok zabrinutosti, slabeći povjerenje građana u ključne državne institucije. Ponavlja zabrinutost u vezi sa niskim nivoom povjerenja javnosti u ustavni sistem usljed percepcije nekažnjivosti za visoke zvaničnike", navodi se u nacrtu dokumenta.

POSP u nacrtu deklaracije poziva sve političke snage da se uključe u održiv dijalog i konstruktivnu saradnju, posebno u parlamentu.

"Pozdravljamo sastanak predsjednika političkih stranaka koji su uzeli na sebe odgovornost za uspješan rad i završetak tog procesa", kaže se u dokumentu.

U nacrtu se navodi da POSP smatra da je od suštinskog značaja za dobro funkcionisanje demokratije da se svaki oblik protesta vodi mirno i u skladu sa važećim zakonima.

"Izražava zabrinutost zbog incidenata prekomjerne upotrebe sile od strane policije tokom protesta u oktobru u Podgorici, poziva na nezavisne i temeljne istrage za privođenje počinilaca pravdi", navodi se u nacrtu.

Odbor koji će održati sjednicu 16. i 17. decembra u Strazburu, na kojoj će kopredsjedavati poslanica EP Aneliz Dods i šef Skupštine Ranko Krivokapić, poziva vladu da u potpunosti implementira novi izborni zakon i poručuje da svi budući izbori treba da se održe u skladu sa novim zakonom "poziva na poboljšanje u svim drugim aspektima izbornog procesa u cilju izgradnje punog povjerenja u izbore, Državna izborna komisija treba da bude dodatno ojačana", kaže se u nacrtu.

POSP podstiče nadležne organe da sprovedu održive ekonomske reforme, podržava fokus Vlade da se uhvati u koštac sa velikim neformalnim sektorom, posebno rad Komisije za sprečavanje sive ekonomije, te konstatuje sa zadovoljstvom povećan rast realnog BDP-a.

"Podstiče vladu da ubrza svoj rad u vezi s rješavanjem ključnih izazova Crne Gore u politici zapošljavanja, socijalne inkluzije i smanjenja siromaštva", navodi se u dokumentu.

Taj odbor u nacrtu takođe podstiče nadležne organe da rade na strategijama za profesionalni razvoj državne službe, zasnovane na principima zasluga, depolitizacije, odgovornosti i transparentnosti.

"Podstiče veću zastupljenost etničkih manjina u zapošljavanju u javnom sektoru, uključujući policiju i sudstvo", piše u tekstu nacrta. POSP takođe urgira na Crnu Goru da usvoji novi zakon o slobodi vjeroispovesti u skladu sa evropskim standardima.

Brine stanje medija, prioritet urednička nezavisnost RTCG-a

U nacrtu se navodi i da POSP ostaje zabrinut za slobodu medija u Crnoj Gori.

"Poziva na hitno praćenje preporuka Komisije za praćenje istraga nadležnih organa i krivičnog gonjenja slučajeva nasilja nad medijima, ponavlja punu podršku radu komisije. Tekuća prljava kampanja, uglavnom jednog tabloida, protiv istaknutih aktivista civilnog društva i političara, pokazuje da nadležni organi pravilno ne sprovode Zakon o medijima i da samoregulacija ne funkcioniše adekvatno", kaže se u dokumentu.

Ističe se značaj nastavka rada na jačanju medijske samoregulacije.

"Crna Gora treba da odredi prioritete uređivačke nezavisnosti RTCG-a, jer javni servis koji dobro funkcioniše i istinski je nezavistan predstavlja ključni aspekt medijskog pluralizma“, navodi se u dokumentu.

Navodi se i da dijalog o poboljšanju etičkih standarda u izvještavanju treba da se nastavi.

"Od suštinskog je značaja da Crna Gora stvori okruženje u kojem novinari i aktivisti NVO mogu da rade bez straha od odmazde", zaključuje se u nacrtu.

Tužilaštvo da sarađuje sa SAD i pomno isprati aferu "Telekom"

Nacrtom deklaracije i preporuka, POSP poziva na povećanje sredstava i političku podršku za nedavno osnovano Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kako bi bilo u mogućnosti da efikasno ispuni svoj mandat.

"Poziva Tužilaštvo da pomno istraži Telekom aferu i sarađuje sa američkim nadležnim organima u rješavanju navodne korupcije", piše u nacrtu.

Bonus video: