MUP ponovo poziva da se zamijene stare lične karte

MUP podsjeća da je rok za zamjenu lične karte istekao 31. decembra 2012. godine
149 pregleda 5 komentar(a)
lična karta, lične karte, Foto: Vijesti online
lična karta, lične karte, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 11.12.2015. 17:59h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) još jednom poziva građane koji imaju staru ličnu kartu da je zamijene novom biometrijskom jer u suprotnom neće moći da ostvare glasačko ali ni brojna druga prava i obaveze. Takođe, apeluju na građane da prijave tačnu adresu na kojoj žive kao i da u registar umrlih prijave svoje bližnje koji su preminuli prethodnih godina.

MUP podsjeća da je rok za zamjenu lične karte istekao 31. decembra 2012. godine.

"Osim ovoga, Ministarstvo unutrašnjih poslova je obezbijedilo četiri mobilne biometrijske stanice tako da su građani, koji nijesu bili u mogućnosti da dođu u područne jedinice ili filijale za upravne unutrašnje poslove, mogli zahtjev podnijeti tamo gdje stanuju. Za korišćenje mobilne stanice za uzimanje biometrijskih podataka, neophodno je da se Direktoratu za upravne unutrašnje polove ili područnoj jedinici/filijali koje se nalaze u svim opštinama, podnese obrazložen zahtjev u kojem se navodi ime i prezime lica, matični broj, adresa gdje se lice nalazi. Takođe, MUP je nedavno ušao u proceduru nabavke specijalnog mobilnog vozila, čija se isporuka očekuje do kraja sljedeće sedmice, a koje će imati ulogu „pokretne biometrije“ i koje će shodno potrebama i procjenama, na trenu pružati sve one usluge koje građani ostvaruju u područnim jedinicama i filijalama za upravne unutrašnje poslove MUP-a", navodi se u saopštenju.

Za izdavanje lične karte ne plaća administarativna taksa, već shodno članu 13 Pravilnika o načinu izdavanja lične karte i visini cijene obrasca lične karte („Službeni list CG“, broj 28/08) građanin plaća cijenu obrasca lične karte 5,00 eura.

Bonus video: