Krivokapić: Članstvo u NATO je strateška orijentacija Crne Gore

Krivokapić je svoje sagovornike informisao o aktuelnim dešavanjima na političkoj sceni Crne Gore
55 pregleda 26 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Berlin, Foto: SDP
Ranko Krivokapić, Berlin, Foto: SDP
Ažurirano: 11.12.2015. 16:47h

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić je na poziv Socijaldemokratske partije Njemačke –SPD prisustvovao Kongresu SPD koji se održava u Berlinu.

Krivokapić je u Berlinu bio gost Međunarodne konferencije pod nazivom „Oblikovanje budućnosti u izazovnom vremenu“ koju je uoči Kongresa organizovala SPD, a na kojoj su učestvovali Martin Šulc, predśednik Evropskog parlamenta, Frank Valter Štajnmajer ministar vanjskih poslova Njemačke, bivši predśednik Brazila Luis Injacio Lula da Silva.

Krivokapić se tokom boravka u Berlinu na marginama Konferencije i Kongresa susreo sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, ministrom vanjskih poslova Njemačke Frank Valterom Štajnmajerom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Njemačke Mikaelom Rotom, predsjednikom Partije evropskih socijalista Sergejom staniševim, poslanicima Bundestaga i izvjestiocima Bundestaga za Jugoistočnu Evropu Ditmarom Nitanom i Josipom Juratovićem.

Kako je saopšteno iz SDP-a, u razgovorima Krivokapić je sagovornicima prenio zahvalnost za podršku koju Njemačka pruža Crnoj Gori na putu ka NATO ističući posebno veliki njemački doprinos povodom dobijanja poziva za članstvo Crnoj Gori u Alijansi.

Krivokapić je apostrofirao da je članstvo u NATO strateška orijentacija Crne Gore i da je do finalizacije procesa učlanjenja neophodno sprovoditi intenzivne reforme sa posebnim fokusom na vladavinu prava i mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“On je naglasio da Crna Gora kroz NATO proces ulazi u novu fazu svog demokratskog razvoja u kojoj će se insistirati dominantno na rezultatima reformi i sprovođenju zakona, a manje na oblikovanju pravnog i institucionalnog okvira koji je manje više uspostavljen”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Krivokapić je, kako se navodi, sagovornike informisao o aktuelnim dešavanjima na političkoj sceni i činjenici da je uz podršku Evropske komisije, pokrenuo inicijativu za uspostavljanje parlamentarnog dijaloga za fer i slobodne izbore što je trenutno ključni izazov za demokratske procese u Crnoj Gori.

“Krivokapić je u tom kontekstu posebno pohvalio prijedlog rezolucije kluba poslanika SPD u njemačkom Bundestagu koja ima za cilj osnaživanje evropske ideje na Zapadnom Balkanu. Krivokapić je svojim sagovornicima prenio da ova rezolucija pravilno i precizno detektuje probleme sa kojim se suočavaju zemlje regiona, a u kojem se navode određena anomalije kao što su „korupcija, rođačka ekonomija, klijentelizam, netransparentne političke odluke, politički zavisno sudstvo i nedostatak medijskih sloboda“ kojima se razara povjerenje u politiku i koči preduzetništvo”, navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu Krivokapić je posebno pozdravio zahtjev kluba poslanika SPD u Bundestagu da se, imajući u vidu ove probleme, posebno insistira na jačanju uloge Parlamenata i civilnog društva u zemljama regiona.

Bonus video: