Krivokapić prisustvovao Kongresu SPD-a u Berlinu

Krivokapić je u Berlinu bio gost Međunarodne konferencije pod nazivom „Oblikovanje budućnosti u izazovnom vremenu“ koju je uoči Kongresa organizovala SPD
6 komentar(a)
Ranko Kriokapić, Foto: SDP
Ranko Kriokapić, Foto: SDP
Ažurirano: 11.12.2015. 11:58h

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić prisustvovao je Kongresu Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) koji je održan u Berlinu.

Krivokapić je u Berlinu bio gost Međunarodne konferencije pod nazivom „Oblikovanje budućnosti u izazovnom vremenu“ koju je uoči Kongresa organizovala SPD.

Krivokapić se tokom boravka u Berlinu na marginama Konferencije i Kongresa susreo sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, ministrom vanjskih poslova Njemačke Frank Valterom Štajnmajerom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Njemačke Mikaelom Rotom, predsjednikom Partije evropskih socijalista Sergejom Staniševim, poslanicima Bundestaga i izvjestiocima Bundestaga za Jugoistočnu Evropu Ditmarom Nitanom i Josipom Juratovićem.

"U razgovorima Krivokapić je sagovornicima prenio zahvalnost za podršku koju Njemačka pruža Crnoj Gori na putu ka NATO ističući posebno veliki njemački doprinos povodom dobijanja poziva za članstvo Crnoj Gori u Alijansi. Krivokapić je apostrofirao da je članstvo u NATO strateška orijentacija Crne Gore i da je do finalizacije procesa učlanjenja neophodno sprovoditi intenzivne reforme sa posebnim fokusom na vladavinu prava i mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. On je naglasio da Crna Gora kroz NATO proces ulazi u novu fazu svog demokratskog razvoja u kojoj će se insistirati dominantno na rezultatima reformi i sprovođenju zakona, a manje na oblikovanju pravnog i institucionalnog okvira koji je manje više uspostavljen", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je svoje sagovornike informisao o aktuelnim dešavanjima na političkoj sceni i činjenici da je uz podršku Evropske komisije, pokrenuo inicijativu za uspostavljanje parlamentarnog dijaloga za fer i slobodne izbore što je trenutno ključni izazov za demokratske procese u Crnoj Gori.

"Predsjednik Krivokapić je u tom kontekstu posebno pohvalio prijedlog rezolucije kluba poslanika SPD u njemačkom Bundestagu koja ima za cilj osnaživanje evropske ideje na Zapadnom Balkanu. Krivokapić je svojim sagovornicima prenio da ova rezolucija pravilno i precizno detektuje probleme sa kojim se suočavaju zemlje regiona, a u kojem se navode određena anomalije kao što su „korupcija, rođačka ekonomija, klijentelizam, netransparentne političke odluke, politički zavisno sudstvo i nedostatak medijskih sloboda“ kojima se razara povjerenje u politiku i koči preduzetništvo. U tom kontekstu Krivokapić je posebno pozdravio zahtjev kluba poslanika SPD u Bundestagu da se, imajući u vidu ove probleme, posebno insistira na jačanju uloge Parlamenata i civilnog društva u zemljama regiona", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: