EP: Crna Gora mora da pokaže bolje rezultate u borbi protiv korupcije

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarls Tanok, rekao je da pitanja organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou ostaju izazov
10 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Gov.me
Crna Gora, EU, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.12.2015. 16:00h

Crna Gora mora da u potpunosti sprovede novo izborno zakonodavstvo i pokaže bolje rezultate u borbi protiv korupcije, poručeno je sa sjednice Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta gdje je raspravljano o nacrtu rezolucije o Crnoj Gori.

Predsjedavajući odbora, Rišard Legutko, kazao je da se Crna Gora ove godine srela sa teškim izazovima.

“Čuli smo o pozitivnom razvoju, kao što je poziv za NATO, i negativnom kao što su teške političke tenzije između Vlade i opozicije što je dovelo do političke nestabilnosti i bojkota parlamenta od dijela opozicije. U ime odbora pozivam i vladu i Demokratski front da se uključe u održiv dijalog u parlamentu. Crna Gora dobro napreduje, vodeća uloga predstavlja dodatnu odgovornost u regionu. Opstaju izazovi, duboko polarizovana politička klima, politizacija državne administracije, politički uticaj na sudstvo, korupcija, stanje u slobodi medija, to je da nabrojim nekoliko”, rekao je Legutko.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarls Tanok, rekao je da pitanja organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou ostaju izazov.

“Ali u gotovo svim oblastima vidjeli smo napredak. Bojkot parlamenta je poseban uzrok zabrinutosti, sve partije se moraju uključiti u debatu, prije nego izađu na ulicu. Crna Gora ima mali ali značajan problem sa radikalizacijom, i određeni broj državljana su se navodno pridružili džihadistima, ali je vlada svjesna ovoga i pomno prati situaciju” naveo je Tanok.

Afzal Kan, koji je govorio u ime predsjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Aneliz Dods, kazao je da sve optužbe za nasilje i prekomjernu silu tokom protesta treba istražiti.

“Jedan od najvećih izazova je sprovođenje novog izbornog zakonodavstva, političari moraju raditi zajedno da bi ovo postigli. Tehnički, novi sistem je veoma zahtjevan i od velikog je značaja da se sada uloži trud da bi sistem bio otporan na dan izbora. Tri godine nakon afere Snimak nije bilo političke odgovornosti. Rezultati u pravosnažnim presudama za korupciju na visokom nivou ostaju ograničeni. LGBT parada u Nikšiću zabranjena treći put, da se nađe mjesto u rezoluciji”, naveo je Kan.

Poslanik Andrej Kovačev kazao je da ne treba tolerisati negativne komentari Rusije na suverenu odluku Crne Gore da se priključi.

Poslanica Ulrike Lunaček, ocijenila je da u rezoluciji tema NATO-a ne bi trebalo da ima veliku ulogu.

“Neke moje kolege kažu da je NATO garant stabilnosti, ja takođe nijesam za rastući uticaj Rusije bilo gdje u svijetu, ali moramo da znamo da je ruski novac već u Crnoj Gori. Ako parlament odluči da bi trebalo da budu dio NATO-a, onda dodajte da bi trebalo održati referendum. Iako bi mi željeli da Velika Britanije ostane u EU, mi bismo se saglasili da se održi referendum u toj zemlji”, navela je Lunaček.

Tanok je odgovorio da nije na njemu da kaže da bi u Crnoj Gori trebalo organizovati referendum.

“Nije na meni da kažem Crnoj Gori da održe referendum o NATO-u. Nijesmo imali referendum ni u mojoj zemlji kada smo se pridružili. Svaka zemlja mora da odluči sama na svoj način hoće li se priključiti NATO-u”, zaključio je Tanok.

Bonus video: