Knežević pozvao građane na anti-NATO protest u subotu

Funkcioner DF-a Predrag Bulativić je kazao da se naredni protesti čiji je cilj formiranje prelazne vlade koja će organozovati fer i demokratske izbore planira oko 20. decembra
34 komentar(a)
DNP, Milan Knežević, Foto: Zoran Đurić
DNP, Milan Knežević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.12.2015. 20:29h

Učlanjenjem Crne Gore u Alijansu produbiće se postojeće podjele u državi, poručio je lider Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević i pozvao sve građane da dođu u subotu na anti-NATO skup.

"DNP poziva sve članove i simpatizere, slobodno misleće građane da dođu na veliki anti-NATO skup na kojem će se još jednom saopštiti stav da Crna Gora mora ostati vojno neutralna i da bi se eventualnim učlanjenjem u tu, agresnivnu vojnu Alijansu dodatno produbile postojeće podjele posebno ako bi se ta odluka pokušala donijeti bez ikakvih konsultacija sa građanima", kazao je Knežević.

On je naveo da je vojna neutralnost Crne Gore koju bi garantovale Rusija i NATO najbolji okvir bezbjednosti u aktuelnim geo-političkim turbulencijama i izazovima sa kojima se čovječanstvo suočava.

Knežević je, na konferenciji za novinare, naglasio da se eventualna odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO isključivo mora donijeti na referendumu.

„Svaka druga odluka koju bi donijela neka skupštinska većina, ne bi bila legitmna, ni obavezujuća za većinsko stanovništvo Crne Gore koje se protivi učlanjenju u NATO i kao takva imala bi za posljedicu da neka nova većina u Skupštini u kojoj ne bi bili dominanatni Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) donese odluku o izlasku Crne Gore iz NATO saveza“, smatra Knežević.

On je kazao da je pitanje NATO integracija društveno političko pitanje i da svako ćutanje na tu temu predstavlja direktnu podršku i savezništvo DPS-u.

„Posebno je zabrinjavajuće što politički subjekti čije se članstvo većinski protivi učlanjenju Crne Gore u NATO, ćutanjem i socijalno-demoagoškim frazama, osim što dezorjentiše članstvo, učestvuje u stvaranju privida kako je Crna Gora doživjela demokratski i reformski procvat za vrijeme Mila Đukanovića“, ocijenio je Knežević.

On je naglasio da je formiranje široke anti-NATO koalicije jedinstven odgovor crnogorskog naroda koji se protivi učlanjenju u taj, kako je kazao, vojni i ofanzivni savez.

„Crnogorski narod ima pravo da zna kakvi su stavovi političkih subjekata o ovom društveno političkom pitanju koje opterećuje društvo“, ocijenio je Knežević.

On je pozvao režim da ako žele da dođe do otopljavanja odnosa sa Rusijom ukinu sankcije toj državi. „To bi značilo i početak otopljavanja opterećujućih untar-crnogorskih odnosa kako na političkoj sceni tako i komplentom društvenom amabijentu“.

„Crnoj Gori je svrstavanje na bilo koju stranu u ovim trenutku ekonomski, društveno i civilizacijski pogubno“, poručio je Knežević.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF), Predrag Bulativić je kazao da se naredni protesti čiji je cilj formiranje prelazne vlade koja će organozovati fer i demokratske izbore planira oko 20. decembra.

„DF nije odustao od protesta i politike protesta. Mi smo razgovarali i tokom decembra ćemo organizovati protest koji ima isti cilj kao i protesti koji su otpočeli 27. septembra“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, DF je napravio pauzu da bi dali šansu dijalogu u parlamentu očekujući da će opozicija da dođe do prelazne vlade.

„Kako je predsjednik DPS-a na prvom sastanku rekao da od prelazne Vlade nema ništa, a predsjednik SDP-a kazao da se do prelazne vlade dolazi konsenzuom, očigledno da i on smatra normalnim da nema prelazne vlade, mi ćemo početkom naredne sedmice održati sjednicu Predsjedništva da utvrdimo tačan datum protesta“, naveo je Bulatović.

On je dodao da će orjentaciono to biti oko 20. decembra.

„Najvjerovatnije uoči druge runde pregovora koji se vodi na nivou lidera parlamentarnih političkih partija. Očekujemo da će i ostatak opozicije tada biti svjestan da nema prelazne vlade i da će se pridružiti nama u organizaciji protesta“, poručio je Bulatović.

Bonus video: