Vujović: Sijarić i Jasavić hoće da biraju po nacionalnom ključu

Vujović je najavio da se u ponovljenom postupku neće kandidovati za Savjet
96 pregleda 11 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 10.12.2015. 15:14h

Umjesto da po kriterijumu reprezentativnosti nevladinih organizacija i radnom iskustvu izaberu predstavnika NVO za člana Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM), kriterijuma koje je propisao Zakon o elektronskim medijima, poslanici Pozitivne i Bošnjačke stranke, Azra Jasavić i Rešad Sijarić su uveli dva nova uslova: pripadnost Građanskoj alijansi (GA) i pripadnost nacionalnoj manjini, kazao je predsjednik upravnog odbora CEMI-a Zlatko Vujović.

Vujović je bio kandidat za članstvo u Savjetu AEM, ali nijedan od predloženih kandidata nije dobio potrebnu podršku Administrativnog odbora. Ranije je Sijarić izrazio nezadovoljstvo što koalicioni partner Bošnjačke stranke, DPS, nije podržao kandidate iz manjinskih naroda, Edina Koljenovića iz Građanske Alijanse i Amira Arabelovća kojeg je predložila Asocijajcija komercijalnih emitera.

"Ovi poslanici zajedno sa liderom GA Borisom Raonićem su postavili da se raspravlja o tome koje su nacionalnosti kandidati a ne koliko podrške od nevladinih organizacija su dobili, odnosno kakvim radnim iskustvom raspolažu. Te umjesto o potvrđivanju predstavnika nevladinih organizacija raspravljaju o kvotama prema nacionalnoj pripadnosti" kazao je Vujović.

On je dodao da se neće ponovo kandidovati jer, kako je naveo, ne ispunjava gore navedena dva uslova određena od Jasavić i Sijarića, a podržana od još nekih drugih poslanika.

"Da li ovo dvoje poslanika može na osnovu imena prezimena da odredi nečiju nacionalnu pripadnost? Kako ona može da zna da li sam ja Crnogorac, Srbin, Hrvat ili recimo Bošnjak, Musliman... Kako je saznala koje je nacionalnosti kandidat Građanske alijanse Edin Koljenović? Ja ne znam koje je" naveo je Vujović.

On je kazao da se Jasavić i ranije istakla u nezakonitom postupanju i u pokušaju arbitriranja kada je riječ o njenom angažmanu u Administrativnom odboru.

"Konstanta u njenom radu je zastupanje interesa Građanske alijanse i favorizovanje njihovih kandidata. Interesantno je da su ovoga puta na meti bila oba kandidata, dosadašnji članovi Savjeta Agencije, koji su učestvovali u izglasavanju postojanja sukoba interesa Darka Ivanovića, sadašnjeg člana Savjeta Agencije iz reda Građanske alijanse i pokretanja postupka za njegovo razrješenje" naveo je Vujović.

Vujović je kazao da je taj zahtjev, u skladu sa Zakonom upućen Administrativnom odboru koji je blokirao proces ne izjašnjavajući se skoro godinu dana.

"Sada više neće biti u Savjetu Agencije oni koji su izglasali postojanje sukoba interesa u predstavnika Građanske alijanse u ovom organu, a u novom procesu izbora preostalih članova vjerujem da će Azra Jasavić i dio alumnija Građanske alijanse u Administrativnom odboru obezbijediti da ako ne preuzme kontrolu nad ovom državnom institucijom, onda makar da Građanska alijansa dominantno kreira njen rad sa dva od pet članova njenog Savjeta", naveo je on.

Bonus video: