Budva: Četvrtina kase ide za vraćanje dugova

Od prodaje imovine Opština će, prema očekivanjima, sljedeće godine zaraditi milion i po eura
18 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2015. 14:38h

Budvanska kasa za sljedeću godinu biće teška 39,9 miliona eura, a iz Nacrta budžeta vidi se da su lokalne vlasti odlučile da stegnu kaiš i sve troškove administracije svedu na minimum.

Izvori “Vijesti” tvrde da je nova lokalna uprava na taj potez bila prinuđena i zbog negativnog mišljenja državnih revizora, koji su u Izvještaju o završnom računu za 2014. ustanovili brojna kršenja zakona i drastične propuste, pa zbog toga pozvali da se sa nepravilnostima upoznaju MUP i Ministarstvo finansija.

Nacrt “ide” na javnu raspravu, a njime je predviđeno da se četvrtina budžeta, odnosno deset miliona eura opredijeli za otplatu dugova. Dio za vraćanje kredita, dio za obaveze prema investitorima.

Opštinari očekuju da im se u kasu najviše novca slije od naplate poreza - 14,9 miliona, što čini gotovo 40 odsto planiranog budžeta za 2016. godinu.

Oko 11 miliona eura planiraju od naplate poreza na nepokretnosti, a dva miliona od poreza na promet nepokretnosti.

Gradske vlasti od naplate taksi očekuju prihod od 920.000 eura, a po osnovu naknada 13,2 miliona eura. Najviše novca, prema planu, “ubraće” od naplate takozvnih komunalija - 11.500.000 eura, od čega 6,2 miliona naplatom od građevinskih kompanija, a 5,3 miliona eura od građana.

Od prodaje imovine Opština će, prema očekivanjima, sljedeće godine zaraditi milion i po eura, ali će se i kreditno zadužiti na 750.000 eura.

Od javnog preduzeća Vodovod planiraju da zaradi oko tri miliona eura, od čega će dio novca usmjeriti za projekat tretmana i prečišćavanja otpadnih voda u Vještici. Opština je predvidjela da naredne godine na ime kredita za izgradnju tog postrojenja vrati čak 4,5 miliona eura. Ovoga puta lokalna vlast odlučila je da sav novac od naplate komunalija opredijeli za realizaciju investicionih projekta.

Stezanje kaiša osjetiće i sportski klubovi prema kojima je prethodnih godina Opština bila velikodušna - za sport je predviđeno nešto manje od milion eura, dok će za organizaciju EXIT-a i Nove godine Opština izdvojiti 400.000 eura.

Kada je riječ o kulturi, Opština će za finansiranje kulturnih ustanova izdvojiti gotovo tri miliona eura.

Opština je za one koji su spremni na sporazumni raskid radnog odnosa, opredijelila takođe 400.000 eura.

Izdvojili 73.000 eura na službena putovanja, od čega Popoviću 30.000

Za reprezentaciju Opštine za sljedeću godinu opredijeljeno je 74.000 eura, od čega kabinetu predsjednika 50.000, službi Skupštine 5.000, dok ostalim po hiljadu do dvije hiljade eura.

Gotovo isti novac, odnosno 73.000 eura biće utrošeno na službena putovanja, od čega gradonačelnikovom kabinetu ide 30.000 eura, a drugim službama i sekretarijatima od hiljadu do 5.000 eura.

Bonus video: