SNP: Zaštita osnovnih ljudskih prava ne smije ostati samo obećanje

Činjenica da postoji niz negativnih ocjena Brisela o učinku i kapacitetima institucije Zaštitnika ljudskih prava, kako se ocjenjuje, posredno direktno dovodi u pitanje političku volju vlasti u Crnoj Gori da sprovodi obaveze na putu ka EU i da uvažava preporuke Evropske komisije
0 komentar(a)
snp zgrada, Foto: Luka Zeković
snp zgrada, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.12.2015. 12:07h

Socijalistička narodna partija (SNP) ukazala je danas na potrebu jačanja zaštite i unapređivanja ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, uz neophodnu neprekidnu borbu protiv svih oblika diskriminacije.

“Ističemo da efikasno sprovođenje i zaštita osnovnih ljudskih prava ne smije ostati samo na obećanjima i planovima, odnosno mrtvo slovo na papiru, već mora imati i konkretne rezultate u praksi”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je u Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru konstatovano da je i dalje problem implementacija pravnog okvira za zaštitu ljudskih prava.

“Smatramo osnovanim ocjene u tom dokumentu da su institucije za ljudska prava u Crnoj Gori i dalje slabe, kao i da kancelarija Ombudsmana i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava moraju biti ojačani, u skladu sa reformom antidiskriminacionog okvira”, navode iz SNP-a.

Činjenica da postoji niz negativnih ocjena Brisela o učinku i kapacitetima institucije Zaštitnika ljudskih prava, kako se ocjenjuje, posredno direktno dovodi u pitanje političku volju vlasti u Crnoj Gori da sprovodi obaveze na putu ka EU i da uvažava preporuke Evropske komisije.

“Apelujemo na državne organe i institucije da sa krupnih riječi konačno pređu na djela i snažnije usmjere djelovanje na ostvarivanje konkretnih preporuka, kako bi svako u Crnoj Gori dobio jednake šanse i mogućnosti za zaposlenje, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i zadovoljenje socijalnih i kulturnih potreba”, kaže se u sdaopštenju.

Bonus video: