Kosovo pozvalo SAD i EU u pomoć oko granice sa Crnom Gorom

"Ako postoji sumnja da to nije urađeno tako, i da je napravljena greška, spremni smo da to razmotrimo, jer ne želimo bilo kakve nesporazume sa susjedima, vodeći pritom računa o državnim i nacionalnim interesima Crne Gore,” to je siže poruke koju je Đukanović prenio Mustafi
66 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.12.2015. 14:05h

Ukoliko strani eksperti ocijene da postoji bilo kakva greška u demarkaciji granice sa Crnom Gorom, sa naše i cnogorske strane postoji spremnost da se te greške isprave, izjavio je kosovski premijer Isa Mustafa u emisiji "Click" RTV 21.

Vlada Kosova zatražila je pomoć SAD i EU oko demarkacione linije sa Crnom Gorom, rekao je Mustafa i dodao da će stranim ekspertima biti data na uvid sva dokumenta kojima raspolaže Priština, uključujući i zamjerke koje je prethodnih mjeseci iznosila opozicija, smatrajući da je dogovor sa Podgoricom načinjen na štetu Kosova.

"Tražili smo od SAD da nam pošalje jednog ili dva eksperta, tražili smo to i od EU. Eksplicitno sam zahtjevao da EU pošalje komisiju koja je upoznata sa pitanjem granice. Možda će i Velika Britanija poslati jednog eksperta", rekao je Mustafa.

On je dodao da će strani stručnjaci vidjeti da li su napravljene greške, a da su Crna Gora i Kosovo spremni da te greške isprave.

"Crnogorski premijer Milo Đukanović mi je rekao i prije nego što je sporazum bio potpisan da je, ako se bilo kada utvrdi da je napravljena nekakva greška u obilježavanju granice, spreman da tu grešku ispravi", rekao je Mustafa.

Vlada Crne Gore reagovala je na izjavu Mustafe.

Iz Vlade su naveli da je nesporazume u Prištini o državnoj granici sa Crnom Gorom smatraju unutrašnjim pitanjem Kosova.

“Mi smatramo da su Sporazumom ozvaničene administrativne granice u skladu sa Ustavom SFRJ iz 1974. godine. Ako postoji sumnja da to nije urađeno tako, i da je napravljena greška, spremni smo da to razmotrimo, jer ne želimo bilo kakve nesporazume sa susjedima, vodeći pritom računa o državnim i nacionalnim interesima Crne Gore,” to je siže poruke koju je Đukanović prenio Mustafi i drugim kosovskim zvaničnicima, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Sporazum o demarkaciji granice potpisan je sredinom avgusta u Beču.

Bonus video: