Pokret za neutralnost neće učestvovati u organizaciji anti-NATO protesta

Pokret je, kako se navodi, zahtijevao da protest bude bez zastava, vjerskih i partijskih simbola
60 pregleda 41 komentar(a)
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 09.12.2015. 16:10h

Pokret za neutralnost Crne Gore neće učestvovati u svojstu organizatora na zakazanom anti-NATO protestu, 12. decembra, saopšteno je.

"Nakon što je NOVA poslala poziv za aktivnim učešćem na skupu, ispostavili smo, za nas, važne zahtjeve organizatoru čije bi ispunjenje uslovilo angažovanje Pokreta na protestu. Budući da je protest inicirala nacionalna stranka (NOVA), Pokret za neutralnost Crne Gore, da bi sačuvao svoj multietnički, sekularni i vanstranački habitus, zahtijevao je da: antiNATO protest nema za cilj promovisanje partijskih interesa i da se isti ne koristi za međuopoziciona prepucavanja", piše u saopštenju.

Pokret je, kako se navodi, zahtijevao da protest bude bez zastava, vjerskih i partijskih simbola, kao i da Pokret učestvuje u odabiru govornika i osmišljavanju poruka koje treba poslati javnosti.

Navode i sa su zahtijevali da poruke sa ovog protesta "ne smiju slati vjerska lica, bez obzira kojoj vjerskoj zajednici pripadala".

"Imajući u vidu da je inicijator protesta partija sa nacionalnim obilježjem, Pokret za neutralnost je želio da ovim zahtjevima uradi sve kako bi osujetio pokušaj režima da antiNATO skup glorifikuje kao skup jednog (godinama šikaniranog) nacionalnog korpusa u Crnoj Gori; ovim zahtjevima se želio zaštititi koncept neutralnosti koji baštini Pokret. Ipak, iz NOVA-e je odgovoreno da je za njih ‘’posebno neprihvatljiv zahtjev da se bilo kome ograničava pravo da nosi svoju zastavu ili obilježje’’. Poštujući stav NOVA-e, ali i naše principe, Pokret nije spreman da učestvuje u organizaciji protesta. Naravno, to ne znači da predstavnici Pokreta neće biti na skupu", navodi se u saopštenju.

Iz ovog pokreta se nadaju da se njihov stav neće iskarikirati kao izdajnički.

"To bi bilo besmisleno s obzirom na to šta je sve Pokret uradio za ove dvije godine otkad postoji na raskrinkavanju lokalne NATO elite, želimo organizatoru uspjeh i sreću na protestu", ističe se u saopštenju.

Bonus video: