Bošnjačka stranka se žali na partnera: DPS nema senzibiliteta za manjine

“Kada se glasalo za kandidata ispred univerziteta, mi smo glasali za kandidata za kojeg su glasali iz DPS-a. Kasnije nije bilo podrške DPS-a da se izaberu Koljenović i Arabelović, pa nisu prošli i procedura će biti pokrenuta od početka” rekao je Sijarić
138 pregleda 19 komentar(a)
Rešad Sijarić, Administrativni odbor, Foto: Skupstina.me
Rešad Sijarić, Administrativni odbor, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 09.12.2015. 07:05h

DPS nije izašao u susret koalicionom partneru, Bošnjačkoj stranci (BS) jer je odbio da podrži pripadnike manjinskih naroda za članstvo u Savjetu Agencije za elektronske medije, iako kandidati nijesu imali nikave veze sa partijom Rafeta Husovića.

Na sjednici Administrativnog odbora za člana Savjeta agencije za elektronske medije izabran je, ispred univerziteta, Saša Knežević bivši direktor “Pobjede”, kojeg je predložio UCG, dok nijedan od kandidata iz NVO sektora i komercijalnih emitera nije dobio potrebnu podršku. Iako je BS tražila da se ispred NVO sektora podrži kandidat iz Građanske alijanse Edin Koljenović, odnosno Amir Arabelović ispred komercijalnih emitera, kojeg je predložila Asocijacija komercijalnih emitera, pet poslanika DPS-a ih nije podržalo.

Poslanik BS i član Administrativnog odbora, Rešad Sijarić, rekao je “Vijestima” da nije zadovoljan odnosom DPS-a tokom jučerašnjeg glasanja.

“Kada se glasalo za kandidata ispred univerziteta, mi smo glasali za kandidata za kojeg su glasali iz DPS-a. Kasnije nije bilo podrške DPS-a da se izaberu Koljenović i Arabelović, pa nisu prošli i procedura će biti pokrenuta od početka” rekao je Sijarić.

Sijarić je kazao da su manjinski narodi vrlo malo zastupljeni u državnim agencijama, iako Ustav obavezuje na srazmjernu zastupljenost. “Iz DPS-a nisu imali toliko senzibiliteta da to podrže. Nismo u tom dijelu zadovoljni što nas koalicioni partner nije podržao. Njihovo obrazloženje je bilo da neki zakoni to ne dozvoljavaju, ali Ustav je iznad svih zakona”, rekao je Sijarić.

Direktor GA Boris Raonić rekao je da glasanje na tom odboru govori, da DPS uzima glasove Bošnjaka kao zagrantovane, što će im se, kako je naveo, “obiti o glavu”. “U pitanju je kontinuitet koji se manifestuje kroz tri puta manju zastupljenost u administaraciji, odnos prema ratnim zločinima i ekonomsku nerzvijenost područja na kojima žive”, rekao je Raonić.

Bonus video: