Bojović: Nerelano je očekivati da imamo izbore na proljeće

Goran Danilović iz Demosa kazao je da ga "čini nespokojnim, u političkom smislu, da li će Agencija biti funkcionalna na nivou da prati izbornu kamoanju za lokalne izbore, čiji rokovi se približavaju, i za državne izbore u idućoj godini"
78 pregleda 8 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rade Bojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.12.2015. 18:29h

Opozicioni i članovi vlasti u Radnoj grupi parlamentarnog dijaloga za pripremu fer i slobodnih izbora različito vide mogućnost Agencije za borbu protiv korupcije, koja treba da počne sa radom 1. januara, da odgovori svim zadacima koji je čekaju u susret izborima.

Članovi tog tijela razgovarali su danas sa direktorom Agencije, Sretenom Radonjićem, a nakon sastanka su predstavnici opozicije saopštili da sumnjaju da će to tijelo biti efikasno u sprovođenju zakona, dok su u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) uvjereni u suprotnno, prenosi Televizija Vijesti.

Predstavnik građanskog pokreta URA, Rade Bojović, kazao je da očekuje problem u osposobljavanju Agencije.

"Mislim da ćemo i ovdje imati problem oko osposobljavanja jedne važne institucije za njenu participaciju u izbornom procesu. Već sada je evidentno da, ako imamo u vidu i ono što je vezano za elektronsku identifikaciju i učešće drugih institucija u čitavom procesu, moja lična procjena je da je gotovo nerelano očekivati da imamo izbore na proljeće", naveo je Bojović.

Goran Danilović iz Demosa kazao je da ga "čini nespokojnim, u političkom smislu, da li će Agencija biti funkcionalna na nivou da prati izbornu kamoanju za lokalne izbore, čiji rokovi se približavaju, i za državne izbore u idućoj godini".

"I ne bismo voljeli nikako da zapošljavanje novih službenika u Agenciji bude usred izborne kampanje", dodao je Danilović.

Poslanik DPS-a, Milutin Simović, kazao je da Agencija još nije počela da funkcioniše, a već sada se donose sudovi da neće biti spremna.

"Ja mislim da hoće, suprotno mislim u odnosu na kolege iz opozicije, a današnja sjednica nas je upravo u to uvjerila – ozbiljnom pripremom, brojem podzakonskih akata, usvojenom sistematizacijom, stvorenim finansijskim pretpostavkama za rad Agencije", kazao je Simović.

Nevladine organizacije (NVO) koje prate Radnu grupu takođe sumnjaju u spremnost Agencije da prati sprovođenje zakona, posebno u dijelu eventuelne zloupotrebe državnih resursa.

Vuk Maraš iz MANS-a smatra da je Agencija predvidjela premalo službenika koji će pratiti sprovođenje zakona.

"Znamo da je to najozbiljniji posao koji Agencija može da ima, i to vam pokazuje da oni to sistemski ne žele da urade", kazao je Maraš.

Iz Socijalističke narodne partije nijesu željeli da komentarišu današnju sjednicu, ali je poslanik te stranke Spasoje Kovačević predložio da na jednoj od budućih bude saslušan i vrhovni državni tužilac.

"Kako bi nas informisao o postupcima i svim istragama koje su vođene vezano za zloupotrebu državnih resursa u predizbornim kampanjama", dodao je Kovačević.

Članovi radne grupe sjutra bi trebalo da razgovarju sa predstavnicima Monstata i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bonus video: