Hamond: Ministri NATO-a prepoznali napredak Crne Gore

"Nastavićemo da sarađujemo sa crnogorskom Vladom tokom procesa pridruživanja kako bismo osigurali da proces sprovođenja reformi bude nastavljenen i poboljšan u toku priprema za članstvo", poručio je Hamond
2 komentar(a)
Filip Hamond, Foto: Reuters
Filip Hamond, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2015. 17:54h

Ministri vanjskih poslova NATO-a su, donoseći odluku o pozivu Crnoj Gori, prepoznali napredak koji ona ostvaruje na planu unutrašnjih reformi, ocijenio je šef diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Filip Hamond.

On je danas, u britanskom parlamentu, podsjetio da su na sastanku održanom 1. i 2. decembra u Briselu, ministri vanjskih poslava NATO donijeli važnu odluku o proširenju i zatražili od generalnog sekretara da pozove Crnu Goru da otpočne process pridruživanja, kako bi postala 29. članica Alijanse nakon potpisivanja i ratifikacije Prolokola o pridruživanju.

"Donoseći takvu odluku, ministri vanjskih poslova prepoznali su napredak koji Crna Gora ostvaruje na planu unutrašnjih reformi, posebno kad se radi o bezbjedonosnom i sigurnosnim službama, vladavini prava, borbi protiv organozovanog kriminala i korupcije, kao i jačanju podrške javnosti za članstvo u NATO", kazao je Hamond.

On je čestitao Crnoj Gori na tom postignuću, i naglasio da je Velika Britanija oduvijek podržavalo partnerstvo između Crne Gore i NATO, i njene ambicije za članstvo.

"Nastavićemo da sarađujemo sa crnogorskom Vladom tokom procesa pridruživanja kako bismo osigurali da proces sprovođenja reformi bude nastavljenen i poboljšan u toku priprema za članstvo", poručio je Hamond.

On je kazao da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom narednih sedmica i zvanično pozvati Crnu Goru da otpočne pregovore, a protokoli o ratifikaciji će se naći na dnevnom redu parlamenata kao dio zvanične ratifikacije čim se Crna Gora i NATO usaglase.

"Poziv Crnoj Gori predstavlja afirmaciju Politike otvorenih vrata, sadržane u Članu 10 Ugovora iz Vašingtona, u kome se navodi da NATO može pozvati bilo koji evropsku državu koja je u mogućnoti da doprinese bezbijednosti Sjeverno-atlanske oblasti da pristupi savezu. Britanija snažno podržava ovaj princip", kazao je Hamond.

Bonus video: