Uskoković novi ambasador na Novom Zelandu i Australiji

Tokom boravka u Australiji, ambasador Uskoković je imao susrete i sa predstavnicima Crnogorskog etničkog udruženja
369 pregleda 1 komentar(a)
Darko Uskoković, Foto: MVPEI
Darko Uskoković, Foto: MVPEI
Ažurirano: 08.12.2015. 16:36h

Ambasador Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) Darko Uskoković stupio je na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Novom Zelandu sa sjedištem u UAE, nakon što je predao akreditivno pismo generalnom guverneru i vrhovnom komandantu za teritorije Novog Zelanda, Džeriju Mateparaji.

Tokom susreta, Uskoković je upoznao Mateparaja sa aktuelnom društveno–političkom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, te ukazao na realizaciju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta.

„U kontekstu daljih mogućnosti za unaprjeđenje sveukupne saradnje dvije države, ambasador je posebno istakao posvećenost Crne Gore daljem jačanju veza i saradnje sa Novim Zelandom,“ navodi se u saopštenju.

Mateparaj je istakao zadovoljstvo dobrim odnosima, pri čemu je naglasio saradnju dvije države u okviru sistema UN-a.

„Obostarno je izražena spremnost za unaprijeđenje svekupne saradnje između Novog Zelanda i Crne Gore, s posebnim akcentom na razvoj ekonomskih odnosa“.

Predaji akreditiva prisustovao je i počasni konzul Crne Gore za Novi Zeland Jovo Gregović.

Predajući akreditivno pismo generalnom guverneru Australije, generalu Piteru Kosgrovu u Kanberi, Uskoković je stupio na dužnost prvog nerezidentnog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Australiji.

Kosgrov je poželio puno uspjeha Uskokoviću u obavljanju diplomatske misije i izrazio uvjerenje da će imenovanje ambasadora Crne Gore doprinijeti intenziviranju, kako se navodi, već dobrih odnosa, između dvije države.

Uskoković je informisao domaćina sa ključnim spoljno-političkim prioritetima Crne Gore, ekonomskim projektima i činjenicom da u Austaliji živi značajan broj crnogorskih iseljenika.

Tokom boravka u Australiji, ambasador Uskoković je imao susrete i sa predstavnicima Crnogorskog etničkog udruženja.

Bonus video: