HGI većinu novca troši na službena putovanja

HGI potrošio 23.188 eura na putne troškove od čega je čak 22.568 isplaćeno gotovinski
6 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Boris Pejović
Marija Vučinović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2015. 18:00h

Državna revizorska institucija dala je uslovno pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj Hrvatske građanske inicijative za 2014.

DRI je konstatovala da ta partija nije "u potpunosti ispoštovala preporuke" koje su joj davali ranijih godina, odnosno da se iz stranačke kase dobar dio novca izvlači kroz navodne putne troškove i naknade koje najčešće nemaju pokriće u dokumentaciji.

Takva je praksa u partiji kojom predsjedava ministarka bez portfelja u Vladi CG Marija Vučinović nastavljena i lani, jer je DRI konstatovala da je HGI lani utrošio 23.188 eura na putne troškove, od čega je čak 22.568 eura isplaćeno gotovinski iz stranačke blagajne.

"Troškovi službenih putovanja odnose se na dnevnice za službena putovanja u zemlji i inostranstvu u iznosu od 5.823,50 eura i troškove upotrebe sopstvenog vozila u službene svrhe u iznosu od 16.744,38€. Isplata putnih troškova vršena je na osnovu putnih naloga. Uvidom u naloge utvrđeno je da se troškovi službenih putovanja najvećim dijelom odnose na troškove funkcionera partije. Takođe su utvrđeni određeni nedostaci u pravdanju putnih troškova za službena putovanja u zemlji i inostranstvu i to: u većem broju slučajeva nisu podnošeni izvještaji sa službenog puta i nisu u propisanom roku pravdani putni nalozi što nije u skladu sa važećom Uredbom", navodi se u izvještaju DRI.

Pored predsjednice najistaknutiji funkcioner HGI je član Predsjedništva Zvonimir Deković koji takođe često "službeno putuje" po Crnoj Gori i inostranstvu. Od ukupno 35.090 eura koliko je lani isplaćeno za honorare i naknada po ugovoru o djelu, na ime naknada za rad predsjednice i šest članova Središnjeg odbora partije isplaćeno je 23.100 eura.

Uvidom u prezentirane ugovore o djelu utvrđeno je, navodi se, da su zaključivani sa pozivom na odredbe Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica koji ne uređuje ovu oblast. Revizijom je utvrđeno da dio isplaćenih naknada u iznosu 1.753,30 eura nije dokumentovan ugovorima.

Inače, prema bilansu uspjeha, HGI je lani poslovao sa gubitkom od skoro 5,7 hiljada eura, jer je stranka ukupno prihodovala 107.205 eura, dok su rashodi iznosili 112.894 eura.

Bonus video: