Albanski mandat je najskuplji

Za poslaničko mjesto sa liste većine stranaka trebalo je 4,2 glasova, a za albanske partije 2.000 glasova više
11 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2015. 18:10h

Glas za albanskog poslanika bio je "najskuplji" na prethodnim izborima i zbog toga je neophodno mijenjati izborno zakonodavstvo u dijelu koji se tiče lista nacionalnih manjina, smatraju lideri albanskih partija u Ulcinju koji su o tome razgovarali na sastanku u petak.

Predsjednik Force Nazif Cungu kazao je "Vijestima" da je o tome govorio na sastanku lidera parlamentarnih partija 1. decembra u Podgorici, koji se ticao primjene izbornog zakonodavstva. Tada je, kaže, dobio "uslovnu podršku" premijera Mila Đukanovića i predsjednika SNP Srđana Milića, koji su kazali da bi predlog u vezi sa tim trebalo razmotriti.

Cungu je objasnio da je na prošlim izborima trebalo 4,2 hiljade glasova za poslaničko mjesto sa liste većine stranaka ali da je ta cifra, kada su u pitanju poslanici iz albanskih partija, bila veća za 2.000 glasova. Albanske partije imale su ukupno 12,5 hiljada glasova ali su, kako je naveo, umjesto tri, zavrijedile samo dva mandata.

"To je neprihvatljivo jer je potpuno suprotno od pozitivne afirmativne akcije prema manjinama koju je država njegovala decenijama. Uostalom, to su naša stečena prava koja smo izgubili aktuelnim zakonskim rješenjima", kazao je Cungu.

Osim Cungua, sastanku koji je u Ulcinju održan u petak, prisustvovali su lideri Demokratske partije, Demokratske unije Albanaca, Demokratskog saveza, Građanske inicijative i Albanske alternative, Fatmir Đeka, Mehmed Zenka, Mehmet Bardhi, Vaselj Siništaj i Đerđ Camaj te predstavnici Perspektive Zana Sarvan i Kadri Sinani, Saubih Mehmeti (DS) i Hadži Sulejmani (DP).

U radnoj grupi albanskih partija, koja će se baviti i ovim pitanjem, biće po jedan predstavnik iz svih stranaka, a glavni zadatak je izrada zajedničke platforme za unapređenje prava Albanaca u Crnoj Gori.

Da rade koliko se utrkuju za naklonost DPS, Ulcinj bi cvjetao

Nefunkcionisanje vladajuće koalicije u Ulcinju potvrda je da partije vlasti rade isključivo za lične uskopartijske, a ne za interese grada i građana, ocijenila je Pozitivna Crna Gora.

Oni su pozvali partijske čelnike da nađu rješenje za izlaz iz postojeće krize.

Predsjednik Odbora Pozitivne u Ulcinju Fuad Lamežević ocijenio je da bi Ulcinj od najsiromašnije primorske opštine bio jedna od najbogatijih na Crnogorskom primorju, da su vladajuće političke partije bile aktivne u ispunjavanju obaveza prema građanima i gradu, koliko su bile u razgovorima sa DPS-om radi očuvanja svojih pozicija i funkcija. On je rekao da Ulcinjani očekuju prosperitetniju budućnost.

Bonus video: