Gruško: Od poziva Crne Gore u NATO niko nema koristi

"To je geopolitička ideja, nikakve realne koristi od poziva Crnoj Gori neće biti ni za NATO ni za regionalnu ni za evropsku bezbednost. Jasno je da Crnoj Gori niko ne prijeti, a kao država sa ograničenim vojnim resursima ona nema neku posebnu vrednost", rekao je Gruško
6 komentar(a)
NATO Crna Gora, Foto: Reuters
NATO Crna Gora, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 15:28h

Balkan bi trebalo da bude izostavljen iz geopolitičkog nadmetanja koje NATO danas, širenjem, pokušava da nametne, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO Aleksandar Gruško.

"Mi smo se uvek zalagali za to da na Balkanu vlada mir. Sve zemlje regiona smo uvjek gledali kao prijateljske. Rusija nikada nije tim državama nametala bilo kakav izbor", rekao je Gruško, obraćajući se putem video-mosta "Moskva-Brisel".

On je dodao da pokušaji koji se danas mogu vidjeti podstiču sasvim nepotrebnu napetost u osetljivom regionu, prenosi Tass.

Poziv Crnoj Gori da postane član NATO, još više će iskomplikovati traganje za zajedničkim odgovorom na izazove u sferi bezbjednosti, a od tog poziva koristi neće imati ni Alijansa ni Evropa, smatra Gruško.

"To je geopolitička ideja, nikakve realne koristi od poziva Crnoj Gori neće biti ni za NATO ni za regionalnu ni za evropsku bezbednost. Jasno je da Crnoj Gori niko ne prijeti, a kao država sa ograničenim vojnim resursima ona nema neku posebnu vrijednost", rekao je Gruško.

Gruško se osvrnuo i na tursko obaranje ruskog borbenog aviona Su-24, istakavši da nijedna država nema prava na takve mere kakve je Turska preduzela protiv Su-24 - on nije predstavljao opasnost po Tursku jer se nalazio u vazdušnom prostoru Sirije.

On je takođe rekao da je Rusija nezadovoljna ocjenom koju je NATO dao o tom događaju.

Bonus video: