CDU: Budvanski Stari grad ubrzano odumire

"Cdu smatra da treba pronaći rješenja za probleme Starog grada, koji će urediti uslove života u njemu i promijeniti sadašnje stanje.Grad čine ljudi"
3 komentar(a)
CDU, Foto: Vuk Lajović
CDU, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.12.2015. 11:05h

Crnogorska demokratska unija zabrinuta je zbog stanja u kome se nalazi Star i grad Budve, kao znak prepoznavanja rivijere.

"Detaljnim urbanističkim planom ‘’Budva Centar’’ Stari grad će biti okružen sa više zgrada, koje će umnogome izmijeniti njegov izgled. Stari grad gubi funkciju mjesta za život, što predstavlja poražavajući aspekt ovog projekta. Da Stari grad ubrzano odumire pokazuju demografski podaci. 1979. godine Stari grad je imao 1.125 stanovnika, dok danas ova mjesna zajednica ima 300 stanovnika. Veliki broj gradova na Mediteranu doživljava sličnu sudbinu, ali njihove lokalne samouprave nastoje da vrate u život te prostore, i to kroz pretvaranje istih u administrativne centre. S tim u skladu, OO Cdu Budva predlaže da se u Stari grad presele sljedeće opštinske službe: Služba matičara, Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj, Služba katastra i Sekretatijat za društvene djelatnosti. Takođe, smatramo da bi predsjednik Opštine i predsjednik Skupštine Opštine Budva trebalo da imaju poseban prostor u Starom gradu, u kojem bi bili organizovani protokolarni prijemi", kazao je lider budvanske CDU Aleksandar Jovanović na konferenciji održanoj ispred zodina Staroga grada.

On je naglasio da Tvrđavu Citadela, koja je od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja, treba vratiti u vlasništvo Opštine.

"Kako bi Stari grad i građani koji žive u njemu mogli nesmetano da funkcionišu, a turisti da se osjećaju ugodno, potrebno je smanjiti broj privremenih objekata oko Starog grada, kao i nivo buke u ugostiteljskim objektima. Novogodišnja instalacija ‘’Rašidov DNK’’ treba da bude uklonjena sa bedema Starog grada. Neophodno je zaustaviti devastaciju srednjovjekovnih bedema i vratiti ih u prvobitno stanje", ocijenio je Jovanović.

U cilju poboljšanja kvaliteta turističke ponude OO Cdu Budva predlaže da , kako je naglasio, opština Budva stimuliše prenamjenu adekvatnih stambenih prostora u Starom gradu u hotele različitih kategorija. Raspon kvaliteta može biti širok, od malih ekskluzivnih ,,boutique hotela’’ do hostela niže kategorije.

"Cdu smatra da treba pronaći rješenja za probleme Starog grada, koji će urediti uslove života u njemu i promijeniti sadašnje stanje.Grad čine ljudi", poručio je Jovanović.

Bonus video: