Cetinje postalo član Jadransko Jonske Euroregije

Jadransko Jonska Euroregija osnovana je 2006, a predstavlja skup regionalnih i lokalnih vlasti sa područja Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke
78 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Dobroslavić, Aleksandar Bogdanović, Foto: Cetinje.me
Nikola Dobroslavić, Aleksandar Bogdanović, Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 04.12.2015. 12:13h

Cetinje je postalo punopravan član Jadransko Jonske Eureregije, a gradonačelnik Aleksandar Bogdanović učestvovao je na Generalnoj skupštini organizacije.

Tokom Generalne skupštine, kojoj su prisustvovali predstavnici gradova i regiona, Bogdanović se obratio prisutnima, naglašavajući značaj regionalne saradnje.

“Vjerujem da je pristupanjem Jadransko Jonskoj Euroregiji, koja je prepoznata kao kredibilan i veoma značajan partner u našoj makroregiji, Prijestonica Cetinje napravila još jedan snažan iskorak u pravcu aktivnog učešća na međunarodnoj sceni i realizaciji brojnih regionalnih inicijativa. Jer danas, više nego ikad, izražena je potreba za intenzivnom regionalnom saradnjom i zajedničkim nastupom na realizaciji razvojnih projekata,” istakao je.

Tokom diskusije na Generalnoj skupštini, istaknuta je potrebe za realizacijom projekata koji će doprinijeti povećanju konkurentnosti ovog regiona.

Bogdanović je istakao da je glavni fokus razvoja Cetinja usmjeren na dinamičnijoj valorizaciji svih raspoloživih resursa i potencijala, a sve u cilju obezbjeđivanja optimalnog razvoja i rasta.

“Svakako, predmet naše posebne pažnje su i projekti koji imaju za cilj razvoj preduzetništva i bolju upotrebu njihovih inovativnih potencijala. Na taj način, kroz ekonomiju zasnovanu na znanju, poboljšaćemo nivo konkurentnosti ekonomije u cjelini”.

Na današnjoj sjednici izabran je novi predsjednik Generalne skupštine Jadransko-jonske Euroregije Nikola Dobroslavić, župan Dubrvačko-neretvanske županije Republike Hrvatske.

Bogdanović i Dobroslavić sastali su se na marginama Generalne skupštine, i tom prilikom dogovorili intenzivniju saradnju u narednom periodu, koja će, između ostalog, podrazumijevati i zajednički nastup prema EU fondovima.

Jadransko Jonska Euroregija osnovana je 2006, a predstavlja skup regionalnih i lokalnih vlasti sa područja Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Organizacija predstavlja model saradnje koji objedinjava transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu saradnju u skladu sa brojnim primjerima širom Evrope, a sastoji se od 26 članica regionalnih i lokalnih vlasti.

Bonus video: