Vejvoda: Obnovljen fokus NATO na Balkan

Na samitu NATO 2012 tadašnja državna sekretarka SAD Hilari Klinton je rekla da vjeruje da bi to trebalo da bude posljednji koji nije samit proširenja, podsjeća Vejvoda. Za nju je odmah uslijedilo razočaranje, jer je već naredni samit NATO u Kardifu prošao bez novih članova
62 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vejvoda, Foto: Screenshot (YouTube)
Ivan Vejvoda, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.12.2015. 07:50h

Potpredsjednik Njemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda ocijenio je da pozivnica za članstvo u NATO koju je dobila Crna Gora svjedoči o obnovljenom fokusu Sjevernoatlantske alijanse na Balkan.

Na samitu NATO 2012. u Čikagu tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da vjeruje da bi to trebalo da bude posljednji samit koji nije samit proširenja, podsjeća Vejvoda u tekstu objavljenom na sajtu Njemačkog Maršalovog fonda.

Za nju je, kako dodaje Vejvoda, odmah uslijedilo razočaranje, jer je već naredni samit NATO u Kardifu prošao bez novih članova, a sada prvi put poslije sedam godina pozvana je u članstvo nova zemlja, Crna Gora

Prema njegovim riječima, NATO je objavio "politiku otvorenih vrata" na osnovu člana 10 pozivom upućenim Crnoj Gori, što je značajan momenat u ostvarivanju bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu i šire u Evropi dok je suočena sa brojnim izazovima.

Nedavno je došlo do obnovljenog fokusa na Balkan i to iz dobrih razloga, dodaje srpski diplomata.

"Cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope još nije postignut, a s obzirom na simultane krize u Ukrajini i u vezi sa migrantima od ključnog je značaja da se proces evroatlantskih integracija posljednjeg neintegrisanog geografskog dijela Evrope - zapadnog Balkana - nastavi", smatra potpredsjednik Njemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda.

"Sve zemlje regiona teže da se priključe EU i NATO (osim Srbije kada je riječ o NATO) i sve su u različitim fazama procesa pristupanja. Te procese treba ubrzati, ali istovremeno osigurati da zemlje ispune sve tražene uslove. Dovedeni su u pitanje kredibilitet NATO i EU, ali i bezbjednost Evrope zbog prijetnje terorizma i porasta populizma koji ugrožavaju demokratski liberalni poredak naših društava. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg više puta je nedavno posjetio Balkan, demonstrirajući ovaj obnovljeni fokus i pokazujući značaj koji NATO pridaje bezbjednosti", piše Vejvoda.

On dodaje da su zato ovaj obnovljeni fokus pažnje, najprije EU prema zapadnom Balkanu kroz Berlinski proces, angažovanje njemačke kancelarke Angele Merkel prošle godine sa ciljem procesa proširenja i sada obnovljeni američki naglasak na region ključni za stabilnost same Evrope i trebalo bi ih slijediti još snažnije.

"Zbog svega toga odnos EU-NATO treba da bude ojačan i proširen i u budućnosti", navodi Vejvoda.

Bonus video: