Stoltenberg: Bila je čast pozvati Crnu Goru u NATO

"Generalni sekretar NATO je pohvalio našu zemlju za reforme i progres na polju vladavine prava, kao i u borbi protiv korupcije", saopšteno je iz Vlade Crne Gore
3 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2015. 16:04h

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović pozvao je danas telefonom generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i zahvalio administraciji Alijanse, kao i Generalnom Sekretaru lično, na izuzetnoj podršci i doprinosu da Crna Gora dobije poziv za pristupanje članstvu u NATO na jučerašnjem ministarskom sastanku u Briselu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore

"To je za Crnu Goru najveći izazov u novijoj istoriji, i istovremeno najveća inspiracija za Vladu i društvo u cjelini da nastavi sa reformama. Očekuje nas dalji predani rad, i vjerujem ažurna verifikacija od strane saveznika, što će Crnu Goru kvalifikovati za punopravno članstvo, rekao je Đukanović, dodajući da smatra da je NATO donio dobru odluku ne samo za Crnu Goru, već i za region, i za Alijansu.

U saopštenju se dodaje da je Stoltenberg zahvalio na pozivu i rekao da je bila čast pozvati Crnu Goru za pristupanje članstvu u NATO.

"On je pohvalio našu zemlju za reforme i progres na polju vladavine prava, kao i u borbi protiv korupcije. Napomenuo je da je odluka donesena konsenzusom svih 28 članica, ističući da ovo nije kraj puta, iako je obavljen glavni posao. Podsjećajući na proceduru koja slijedi, Stoltenberg je rekao premijeru Đukanoviću da će Crna Gora u najvećoj mogućoj mjeri biti integrisana u aktivnosti Alijanse i učestvovati kao pozvana zemlja na Samitu u Varšavi. On je naglasio da Crna Gora mora da nastavi putem reformi i jačanja podrške javnosti", navodi se u saopštenju Vlade.

"Očekujemo da će Crna Gora razviti program za kontinuitet reformi i tokom perioda ratifikacije, što je put do punopravnog članstva u NATO", rekao je Stoltenberg.

Bonus video: