Bečić: Neprihvatljivo da se norme iz izbornog zakona ne primjenjuju

Ambasadorka je pohvalila spremnost da se razgovorom dođe do rješenja
10 komentar(a)
Aleksa Bečić, Elizabet Štajnaker, Foto: Demokrate
Aleksa Bečić, Elizabet Štajnaker, Foto: Demokrate
Ažurirano: 03.12.2015. 15:04h

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić predstavio je danas ambasadorki Njemačke Elizabet Štajnaker Plan Demokrata za izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, razgovarali o trenutnoj ekonomskoj, političkoj i institucionalnoj situaciji u Crnoj Gori.

"Bečić je istakao da je nedostatak povjerenja u izbore i institucije jedan od ključnih problema crnogorskog društva i naglasio činjenicu da su Demokrate sa svojim Planom po opštim ocjenama dali najkonkretniji doprinos početku dijaloga i predložili konkretna rješenja za brojne zloupotrebe koje su bile prisutne u prethodnim izbornim procesima. Osim sa Planom, predsjednik Demokrata je ambasadorku Štajnaker upoznao i sa posebnim Zakonom o nadzoru nad ostvarivanjem sloboda i prava građana na izborima u Crnoj Gori u 2016. godini kojeg su Demokrate predložile", piše u saopštenju partije.

Ambasadorka je pohvalila spremnost da se razgovorom dođe do rješenja i naglasila da je potrebno posebnu pažnju obratiti na preporuke Evropske komisije i usredsrediti se na rješavanje onih problema koji su istaknuti u Izvještaju EK za Crnu Goru.

"Dvoje sagovornika su tokom razgovora razmatrali situaciju i na lokalnom nivou, i tom prilikom je predsjednik Demokrata istakao da su mjesne zajednice u velikoj mjeri izborni punktovi DPS-a, odnosno partijske ćelije partija na vlasti, te naglasio da postoje brojne zloupotrebe javnih preduzeća u političke i izborne svrhe imajući u vidu da je taj vid javnih finansija nekontrolisan i netransparentan.Ambasadorka je istakla da je puna primjena izbornog zakonodavstva preduslov za fer i slobodne izbore. Ambasadroka Štajnaker i Bečić su se saglasili da se svi trebaju agažovati na stvaranju uslova za slobodne i fer izbore. Samim tim, Bečić je istakao da su sredstva i modaliteti za ostvarenje cilja različiti, ne moraju biti u koliziji, ali cilj mora biti ostvaren", dodaje se.

"Zato se ni jedan subjekt ne može postavljati ucjenjivački u ovom procesu, jer ni jedan subjekt nema 41 poslanika u Skupštini Crne Gore", naglasio je Bečić

Predsjednik Demokrata je istakao da je neprihvatljivo, nerazumljivo i antidemokartski da se norme iz izbornog zakona ni poslije 13 mjeseci ne primjenjuju, a kao krivca za takvo stanje označio je premijera Đukanovića i istakavši da se radi o šampionu izbornih zloupotreba. Takođe je ponovio da, ukoliko ne dođe do pune implementacije izbornog zakonodavstva i ukoliko se ne otklone i ne spriječe zloupotrebe u toku izbornog procesa, Đukanovića čeka bojkot izbora i protesti, pa i na sam dan izbora.

Bonus video: