Vuksanović: Ispunili smo obećanje, vlast u Kolašinu je poslovala zakonito

Prema riječima Vuksanović, 100 je zaposlenih viška u lokalnoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama i svi oni će, uz kako je rekla, što je moguće visočije otpremnine biti poslati kućama
56 pregleda 10 komentar(a)
Željka Vuksanović, pres, Foto: Dragana Šćepanović
Željka Vuksanović, pres, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.12.2015. 15:43h

Izvršna vlast u Kolašinu, koju čine Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP) i Socijaldemokratska partija (SDP) ispunila je obećanje dato prije godinu da će poslovati zakonito i da će obaviti racionalizaciju radnih mjesta u lokalnoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama.

To je na konferenciji za novinare kazala predsjednica Opštine Željka Vuksanović, podsjećajući da je nedavno, sredstvima od kredita kod "Erste" banke, za koji je država dala garancije, prekinuta blokada opštinskog računa, koja je trajala 1985 dana.

"Prije godinu sam obećala da će izvršna vlast odlučna u namjeri da prekine nezakonit način poslovanja preko namjenskih računa te da sa tih računa neće biti potrošen ni jedan euro za redovno poslovanje. Znali smo da se bez prekida nezakonitog poslovanja ne može prekinuti propadanje naše zajednice, a to je i bio osnov za sklapanje koalicije između DF, SNP i SDP. Mnogi nam nijesu vjerovali , govoreći da sve opštine posluju kao Kolašin do tada, te da u svim lokalnim upravama ima višak zaposlenih", rekla je ona.

Prema riječima Vuksanović, 100 je zaposlenih viška u lokalnoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama.

Svi oni će, uz , kako je rekla, što je moguće visočije otpremnine biti poslati kućama.

Do sada se za sporazuman raskid radnog odnosa u oraganima lokalne uprave prijavio 21 radnik. Prema nalazu Upravne inspekcije, 26 zaposlenih je dobilo obavještenje o prestanku radnog angažmana, jer nijesu bili zaposleni u skladu za zakonom.

Vuksanović je demantovala tvrdnje tih radnika da su neke njihove kolega ostale na poslu, iako su zapošljeni pod istim uslovima. Objasnila je da je u slučaju glavne administratorke Perunike Popović, Upravna inspekcija usvojila primjedbe na zapisnik, te da je ona "potpuno zakonito na svom radnom mjestu".

Proces racionalizacije, obećala je Vuksanović, biće završen najduže za dva mjeseca, a time će se postići samodrživost. Nakon toga, slijede razvojni projekat za grad, čiji će prioritet biti otvaranje novih radnih mjesta.

U martu 2009 godine sa računa Telekoma je svejsno i nezakonito skinuto 500.000 eura

Kreditom je, saopštila je predsjednica Opštine, između ostalog, "skinuta" blokada od 1,5 milona eura, a prije toga sa tog računa povjerioci su naplatili oko milion.

Vuksanović je kazala da je sredstvima kredita izmiren petogodišnji dug prema Elektroprivredi od oko 400.000 eura.

"U martu 2009 godine sa računa Telekoma je svejsno i nezakonito skinuto 500.000 eura. Za to smo sada kada je račun razblokiran dali preko 650.000 eura. Elektroprenosnom sistemu je 2013 i 2014. godine, na isti način, sa računa skinuto četiri puta po 75.000, sada je taj dug uvećan za 40.000 eura, što smo takođe izmirili. Nek se građani zamisle šta smo tim "štetovanim" novcem sve mogli da uradimo", rekla je ona.

Vikali joj "Ustašo", "Fašisto" i "Sotono"

Dio radnika koji su nedavno dobili obavještenje o prestanku radnog angažmana, zajedno sa sindikalnim rukovodstvom, dočekali su Vuksanović ispred ulaza u pres salu, skadiranjem "Ustašo", "Fašisto" i "Sotono".

Ušli su i na konferenciju za novinare i postavljali pitanja. Među njima je bio i bivši sekretar za finansije Luka Medenica. Dok ja na pitanja radnika, uglavnom odgovarala, Vuksanović je ignorisala ona, koje je postavila novinarka jednog dnevnog lista.

Bonus video: