"Crna Gora je jedna korumpirana porodična firma"

Prenosimo blog Ulriha Ladurnera, objavljen na njemačkom portalu Zeit online
44 komentar(a)
Crna Gora, Njemačka, Foto: Screenshot
Crna Gora, Njemačka, Foto: Screenshot
Ažurirano: 03.12.2015. 17:55h

NATO je ponudio Crnoj Gori članstvo. Rusija je zbog toga pobijesnila i zaprijetila posljedicama. Možemo sad nadugačko i naširoko da raspredamo da li je ovim NATO mudro postupio, s obzirom na ionako oštećene odnose sa Rusijom.To bi bila jedna vrlo mučna debata. Bitno je nešto posve drugo: pozivnica NATO-a pomaže Milu Đukanoviću, gospodaru Crne Gore. To je jedna definitivno loša vijest. Jer, najkasnije sada je došlo vrijeme da Đukanović ode sa političke scene.

25 godina je on već na vlasti. Crna Gora je danas praktično u vlasništvu familije Đukanović. Ko god se digne protiv Familije, taj živi opasno. Potpuno svejedno da li su to novinari, koji istražuju koruptivne mahinacije ovog vlastodržca ili demonstranti, koji iz protesta protiv loših životnih uslova i manjka političkih sloboda izlaze na ulice; svi bivaju kažnjavani i zastrašivani. Đukanović je štetočina, u prvom redu za 600.000 Crnogoraca. Ali, koliko god to ne bi ste htjeli da povjerujete, mafijaška udruga Đukanovićeva pod imenom Crna Gora je kandidat za članstvo u EU. Izgledi za učlanjenje su poprilično dobri. I pri tome je priroda režima poznata. No, EU zatvara oči. Zašto ? Zato što se Brisel plaši za stabilnost, ako Đukanović ode. EU prije i iznad svega na Balkanu želi da ima mir i tišinu, zato u regionu toleriše cijeli niz sumnjivih vlada. Slobodno kažimo: Đukanović je sušta suprotnost stabilnosti. Što duže on ostaje, to je nestabilnija situacija u Crnoj Gori.

Crna Gora treba da ima budućnost u EU, takođe i u NATO. Ali to mora da bude Crna Gora bez Đukanovića. Stvar je vrlo prosta: Jedno familijsko preduzeće ne smije da postane član EU, a vrlo posebno ne jedno korumpirano.

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video: