Keri: Da ostane dogovor o granici Kosova sa Crnom Gorom

Kosovski dnevnik “Koha ditore” objavio je ranije da je potpredsjednik Vlade Kosova i šef diplomatije Hašim Tači u utorak boravio u Podgorici, kako bi od premijera Mila Đukanovića tražio razgovore o demarkaciji između dvije države
19 komentar(a)
Džon Keri, Isa Mustafa, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Isa Mustafa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2015. 06:32h

Američki državni sekretar Džon Keri poručio je da Sjedinjene Američke Države podržavaju sporazume o formiranju Zajednice srpskih opština i razgraničenju Kosova i Crne Gore. On je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Isom Mustafom rekao da je potpisivanje sporazuma o Zajednici srpskih opština ključan korak za integracije Kosova.

"Potpisivanje sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom ima našu podršku. (Barak) Obama i mi nikada nećemo dovesti u opasnost Kosovo. Sada treba pokazati liderstvo”, rekao je Keri, poručujući da je “dijalog rješenje za sve”.

Opozicione partije protive se sporazumu o Asocijaciji srpskih opština, kao i demarkaciji sa Crnom Gorom, navodeći da je Kosovu oduzet dio teritorije. Prvenstveno zbog Zajednice srpskih opština opozicija blokira rad Skupštine Kosova, bacajući suzavac na sjednicama i zahtijevajući poništavanje sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom. Zbog toga je uhapšeno nekoliko opozicionih poslanika, a u subotu su organizovani veliki protesti. Mustafa je i nakon jučerašnjeg sastanka sa Kerijem ponovo pozvao poziciju na dijalog.

Kosovski dnevnik “Koha ditore” objavio je ranije da je potpredsjednik Vlade Kosova i šef diplomatije Hašim Tači u utorak boravio u Podgorici, kako bi od premijera Mila Đukanovića tražio razgovore o demarkaciji između dvije države.

Mustafa je nedavno predložio opoziciji formiranje zajedničke komisije koja bi utvrdila da li je demarkaciona linija sa Crnom Gorom u skladu sa dosadašnjom granicom između dvije države. Kako su prenijeli kosovski mediji, Mustafa je to ponudio kako bi prekinuo blokadu državnog parlamenta koju sprovode alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, pokret “Samoopredjeljenje” i Inicijativa za Kosovo.

Bonus video: