Burno na sjednici SO Budva: "Bilans DPS politike - optužnice i zatvori"

Odbornici donijeli odluku o rebalansu budžeta, jer se odustalo od prodaje zemlje na Kraljičinoj plaži, a od čega je planiran primitak od 11 miliona eura
102 pregleda 10 komentar(a)
Sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.12.2015. 20:54h

Najnovija tužilačka istraga oko izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi, stavila je u sjenku odluku o rebalansu lokalnog budžeta - dio opozicije iskoristio je tu priču da ponovi optužbe na ručun, navodno, korumpirane vlasti.

Kvorum za održavanje sjednice Skupštine opštine omogućila je nova parlamentarna većina - 14 odbornika DPS , tri odbornika nekadašnje Pozitivne Crne Gore, dva iz Prave Budve i nezavisni odbornik.

V.d. sekretara za finansije Jelena Baštrica pojašnjavala da je do rebalansa moralo doći, nakon što se odustalo od prodaje zemlje na Kraljičinoj plaži, a od čega je planiran primitak od 11 miliona eura.

Tada je odbornik Demokrata Mijomir Pejović pozvao sekretarku da mu kaže ko je izvjesni Ruben Eskudero, a kome se “i ove godine iz opštinske kase plaćalo”.

„Možemo li napokon da dobijemo odgovor ko je Ruben Eskudero, čovjek koji navodno stoji iza firme WTE Mediteran, koja je gradila postrojenje za desalinizaciju na Zavali, a kome plaćamo vraćanje kredita. Evo i ove godine smo vraćali milionski kredit, za koji je Opština garantovala. Ko su lica i osobe kojima smo davali garancije i koja su odnosila novac u inostranstvo. Suština svega ovoga je da je desetogodišnja politika DPS završila u zatvoru, sudnici i optužnici. To su bilansi vaše politike. I svaki dan koji nastavi ova koalicija da vrši vlast, nova je šteta za grad”, kazao je Pejović.

Odbornica Demosa Lucija Đurašković nastavila je polemiku, optužujući vlast za odnos prema zaposlenima. Prema njenim riječima, za proteklih osam godina radnici nikada nijesu redovno primili plate.

„Plate kasne, od čega da platimo vodu i struju čije ste cijene podigli. Zamajavate građane. Vidimo iz kojih razloga je cijena vode u Budvi najveća, to nam je sada jasno iz ove nove afere. Sekretar za finansije je još u avgustu najavio da će izmiriti sve zaostale plate. To nijeste do sada uradili, poslije tako uspješne sezone... Da li ste svjesni da ljudi uzimaju kredite da bi prehranili porodice”, kazala je Đurašković.

Ona se gradonačelniku Srđi Popoviću obraćala sa „takozvani predsjedniče“, aludirajući da je političkom korupcijom izbran na to mjesto.

Odgovorio je da on nije takozvani, već legalni predsjednik Opštine: “Želio neko to da prizna ili ne, uvažavo ili ne, ja sam predsjednik ovog grada. Sebe posmatram kao slugu građana i tako se ponašam i radim u interesu njih”.

Polemiku je izazvala i tvrdnja Radovana Radulovića (SDP), koji je ocijenio da treba praviti realne budžete, a ne spisak želja koji se ne može realizovati.

Šef odborničkog klub DPS -a Gojko Ljubanović kazao je da je iznenađen Radulovićevom izjavom, navodeći da je upravo šef njegove partije radio budžet za 20015.

“Podsjetio bih Radulovića da je taj budžet radio sekretar za finansije Mihailo Đurović, inače šef njegove partije u Budvi”, kazao je Ljubanović.

Propao tender za izgradnju dnevnog centra za djecu ometenu u razvoju

Na optužbe opozicije da ove godine neće biti ništa od najavljene izgradnje dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, reagovala je menadžerka grada Milena Marović Bogdanović.

Ona je objasnila da je do odlaganja došlo, jer izabrani ponuđač na tender nije dostavio garanciju.

“Realizacija projekta dnevnog centra odlaže se za narednu godinu, jer nije došlo do potpisivanja ugovora sa investitorom, odnosno izvođačem radova, jer nije dostavio finansijsku garanciju na iznos od 400.000 eura. Tender će najvjerovatnije biti ponovo raspisan naredne godine“, najavila je Marović Bogdanović.

Bonus video: