Lekić: NATO pozivnica ohrabrila mafiju u Crnoj Gori

On je kazao da za ozbiljne političke snage u Crnoj Gori ostaju mnogo proritetniji događaji, prije sveka izlazak iz duboke ekonomske, političko institucionalne, moralne krize u zemlji, konkretni rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije
81 pregleda 50 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.12.2015. 14:23h

Prilikom odluke o pozivnici Crnoj Gori za članstvo u NATO prevladali su strateško interesni kriterijumi nad vrijednosnim, ocijenio je lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

On je poručio da je referendum o ulasku u NATO jedina demokratska, fer i stabilna solucija na kojoj će Demos insistirati.

“Žurbom i jakom propagandom da se u vremenu ratnih sukoba i kriza, velikih promjena u svijetu, pa i odnosa snaga, Crna Gora svrstava u vojne saveze, ovdašnja vlast pokazuje neodgovornost, primarno prema građanima”, rekao je Lekić agenciji MINA.

On smatra da ministarski skup NATO duguje crnogorskoj javnosti obrazloženje o, kako je rekao, navodnom napretku Crne Gore u oblasti pravne države, rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije i većinskog raspoloženja crnogorskih građana za ulazak u Alijansu.

“Ovdje se dobro zna da prvi elemenat ne postoji a drugi je u najmanju ruku sporan. Imajući navedene činjenice i bilans svega ispada da je za kredibilitet NATO bilo bolje da nije uopšte ispostavljao javne uslove za upućivanje pozivnice”, ocijenio je Lekić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su prilikom odluke o pozivnici prevladali strateško interesni kriterijumi nad vrijednosnim.

“I ova činjenica neće promaći na međunarodnom planu, pa i u dijelu vrednovanja NATO poteza. Ukratko, NATO pozivnica između ostalih ohrabrila mafiju u Crnoj Gori, po kojoj ugledni američki časopis Forin afers čak i cijelu državu neprijatno naziva mafijaškom”, kazao je Lekić.

On je rekao da se na crnogorskom planu, kako je naveo, ironija situacije ogleda u tome da NATO sada služi crnogorskoj vladajućoj ekipi na vlasti pod sjenkama korupcije i kriminala, kao alibi, da nastavi sa istim autokratskim modelom.

“To je i bio cilj ovdašnje vlasti a ne vrijednosno povezivanje, koje kako sada vidimo i ne mora biti vrijednosno, bar ne u fazi pozivnice”, ocijenio je Lekić.

On je kazao da za ozbiljne političke snage u Crnoj Gori ostaju mnogo proritetniji događaji, prije sveka izlazak iz duboke ekonomske, političko institucionalne, moralne krize u zemlji, konkretni rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije.

Lekić je povodom pozivnice pozvao crnogorske građane da, kako je rekao, ne nasjedaju na namjerni nastavak atmosfere NATO euforije u zemlji koju podstiču domaći propagandisti.

“Dakle u vremenu koje dolazi, kada parlamenti zemalja u nekih godinu i po treba da ratifikuju odluku, nakon čega treba da uslijedi kompetentna i nesporna odluka Crne Gore. A odluka jedino poštena i nesporna jeste na referendumu građana”, ocijenio je Lekić.

Prema njegovim riječima, Demos će zato insistirati da se ta odluka donese na referendumu čiji bi rezultat svi poštovali.

“To je jedina demokratska, fer i stabilna solucija. Svako drugačije odlučivanje ostaviće sumnju u postojanje većinske volje, neregularnosti, lova u mutnom, sa novim talasom nezadovoljstva i nestabilnosti u zemlji”, naveo je Lekić.

On je kazao da žurba vlasti u Crnoj Gori da se svrstava u vojne saveze u vremenu ratnih sukoba i kriza, velikih promjena u svijetu, pa i odnosa snaga, sve sa željom da je drugi vode i odlučuju o njoj, u Demos-u smatraju nezrelom politikom.

“Crna Gora treba da zadrži nezavisnu i aktivnu poziciju u ovim međunarodno složenim vremenima, uz već postignutu saradnju sa NATO kroz partnerstvo za mir, ali sa primarnim strateškom orjentacijom na uključivanje u evropski sistem odbrane što je u skladu sa, za građane nespornom evropskom perspektivom Crne Gore”, ocijenio je Lekić.

Kako je rekao, uz to je potrebno brižljivo razvijati odnose sa Rusijim i Kinom.

“To treba da bude racionalni i strateški put naše zemlje sa elitom koja će umjesto trošenja ogromnog novca na lobiste za njihove zajedničke ciljeve umjeti da definiše pravi i provjereni interes građana”, smatra Lekić.

On je podsjetio da je Francuska nakon terorističkog napada u Parizu zvanično usvojila strategiju vojnog diplomatskog odogovora, na naslanjajući se na dokumenta NATO, pa ni na član 5 statuta Alijanse, već na čalan 42.7 Lisabonskog sporazuma koji tretira materiju vojne odbrane i solidarnosti.

Lekić je rekao da treba konstatovati da ostaje uslovna pozivnica i dalji zahtijevi za konstituisanje pravne države i demokratski kontrolisane vlasti, navodeći da javnosti i političkim snagama ostaje da se posveti domaćem stanju i ogormnim problemima u zemlji.

“Svakako pratiće i ovu političku i geopolitičku fazu odnosa NATO i crnogorska vlasti sa svim uslovima, obećanjima, zaklinjanjima u demokratske principe, na kraju sumirajući bilanse svega učinjenog”, zaključio je Lekić.

Bonus video: