Prekobrojne traže, ali i dalje zapošljavaju

DPS i Izbor u kampanji su kritikovali glomazni opštinski aparat i najavljivali smanjenje broja zaposlenih
4 komentar(a)
otkaz, posao, Foto: Shutterstock.com
otkaz, posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.12.2015. 20:08h

Predstavnici Fakulteta za organizacione nauke iz Beograda analiziraju stanje u upravi Herceg Novog i do 1. marta sljedeće godine utvrdiće broj neophodnih radnih mjesta u opštinskoj administraciji.

"To bi trebalo da poslužiti kao osnova za optimizaciju broja zaposlenih i izradu nove sistematizacije", rečeno je "Vijestima" iz kabineta predsjednice Opštine Nataše Aćimović.

Lokalne vlasti tvrde da su im u prvom planu kadrovska pitanja i zapošljavanje u upravi, ustanovama i preduzećima koja se finansiraju iz opštinskog budžeta, od kada su u februaru preuzeli vlast u Herceg Novom.

Ti problemi bili su i neposredni povod za rascjep u Izboru i smjenu bivšeg gradonačelnika Nikole Gojkovića i njegovih prvih saradnika...

Pobjednici na izborima - DPS i Izbor, u kampanji su kritikovali glomazni opštinski aparat i najavljivali smanjenje broja zaposlenih i zapošljavanje isključivo na osnovu kvalifikacija i stručnosti.

Sagovornici "Vijesti", međutim, tvrde da je stanje danas gore nego što je bilo.

"Evidentno je da se zapošljavaju partijski ljudi i oni koji su spremni bez pogovora da slušaju i izvršavaju naređenja, a ne kadar koji i dalje nedostaje. U tome prednječi Izbor. Ponašaju se kao da je Opština njihovo privatno preduzeće. Ako ovako nastave, sve članove će zaposliti u Opštini i preduzećima i ustanovama koja se finansiraju iz opštinskog budžeta”, kazao je sagovornik "Vijesti" iz lokalne uprave.

Iz kabineta Aćimović saopštili su da je u Opštini zaposleno 235 ljudi.

"Tokom proteklih mjeseci pokazalo se da je za kvalitetno funkcionisanje pojedinih službi neophodno angažovati određen broj stručno profilisanih kadrova, pa je primljeno dvadesetak novih službenika", rečeno je "Vijestima".

Oni nijesu napisali koliko je onih koji nisu na platnom spisku i rade na osnovu drugih vrsta ugovora...

"Za plate zaposlenih u Opštini izdvaja se 238.000 eura u bruto iznosu na mjesečnom nivou", rekli su iz Opštine.

Opštinski budžet za ovu godinu je 14.550.000 eura, a iznos za zarade zaposlenih je 2.856.000. Prema gruboj računici to je više od 20 procenata nego što je izdvojeno prethodne godine.

Na portalu Opštine svakodnevno se objavljuju oglasi i konkursi za potrebe opštinskih sekretarijata i službi, na osnovu čega se može zaključiti da je zapošljavanje u lokalnoj upravi kontinuiran proces...

Prepreku tome očigledno ne predstavlja činjenica da još nije donesen pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, ni Vladina odluka da se do kraja 2016. broj zaposlenih u lokalnim upravama smanji za 10 odsto.

U lokalnoj upravi 2000. godine bilo je 119 zaposlenih.

Aktuelna predsjednica, ali i dvojica prethodnika na platnom spisku

Herceg Novi je jedina Opština u Crnoj Gori koja trenutno izdvaja sredstva za plate tri predsjednika Opštine: osim aktuelne predsjednice Aćimović, pravo na naknadu, na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, imaju i Milan Vajagić koji je bio v.d. predsjednik Opštine u vrijeme kada se vladajuća koalicija na čelu sa SNP-om nije mogla usaglasiti oko kandidata za prvog čovjeka grada.

To pravo ima i Nikola Nikša Gojković koji je kao kandidat Izbora izabran za predsjednika Opštine.

Njegove partijske kolege su ga i smijenile uz pomoć odbornika DPS-a. Oni, kao i pet bivših načelnika, jedan potpredsjednik Opštine i dva savjetnika, imaju pravo na novčanu naknadu u visini plate koju su primali dok su bili na funkciji, godinu dana nakon što im istekne mandat.

Za zarade zaposlenim izdvaja se, kako je rečeno, blizu 40.000 eura više nego kada su u februaru preuzeli vlast, jer se isplaćuju plate bivšim funkcionerima.

Bonus video: