Uprava za nekretnine demantovala čelnike Budve da je ignorisala dopis

118 pregleda 4 komentar(a)
Stari grad Budva, Foto: Shutterstock
Stari grad Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.11.2018. 15:28h

Uprava za nekretnine demantovala je tvrdnje čelnika Opštine Budva da nije odgovorila na zahtjev Opštine da pojasni zbog čega nije urađeno obnavljanje katastra nepokretnosti za Stari grad, što je preduslov da se utvrdi šta je stvarna imovina Opštine, te na koji su način brojne opštinske nekretnine prešle u privatne ruke.

„Uprava za nekretnine je 12. 10. 2017. godine primila zahtjev za obnavljanje katastra nepokretnosti koji potpisuje predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović na koji je Uprava u zakonski predviđenom roku odgovorila 26. 10. 2017. Ističemo činjenicu da od dana odgovora, Uprava za nekretnine nije primila nijedan novi zahtjev od strane Opštine Budva, čime se na odgovoru Uprave za nekretnine završila komunikacija između podnosioca zahtjeva i Uprave.

Naime, u zahtjevu za obnavljanje katastra nepokretnosti koji potpisuje predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović traži se „obnavljanje katastra nepokretnosti za dio katastarske Opštine Budva koji se odnosi na Stari grad“. Takođe, u zahtjevu se navodi da „u važećoj katastarskoj evidenciji i dalje egzistiraju pravna lica kao ONO i DSZ, kao i preduzeća čiji je osnivač Opština Budva“.

Obavještavamo javnost i inicijatore ovih netačnih navoda da je Uprava za nekretnine u zakonski predviđenom roku, 26. 10. 2017. odgovorila na pomenuti zahtjev gospodina Krapovića, dopisom u kojem se, između ostalog, navodi „da se katastar nepokretnosti za određenu katastarsku opštinu ili njen dio, može obnoviti samo ako se utvrdi da postoji bitna nesaglasnost između stanja premjera i utvrđenih prava s jedne strane, te faktičkog stanja, odnosno stanja terena i stvarnih prava na nepokretnostima s druge strane.“ (Zakon o državnom premjeru i katastarskim nepokretnostima).

Takođe, povodom pravnih lica koja, kako se navodi u zahtjevu, egzistiraju u katastarskoj evidenciji, Uprava za nekretnine je podsjetila na član 138 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, koji obavezuje svakog nosioca prava da u roku od 30 dana od nastanka promjene prijavi nastalu promjenu.

Pored jasno izražene spremnosti za saradnju, Uprava za nekretnine je ovim odgovorom ispoštovala sve zakonske norme koje se očekuju od relevantne državne institucije, što navodi na zaključak da su neosnovani i neutemeljeni navodi, prije svega, jednostrani.

U cilju pravovremenog i istinitog informisanja javnosti Uprava za nekretnine očekuje od poslenika javne riječi da pokažu minimum novinarske etike, da koristeći odgovarajuće mjere u provjeri tačnosti navoda koje plasiraju u javnost, obezbijede cjelovite i istinite informacije“, piše u reagovanju, uz koje su dostavljene kopije dopisa Opštine i odgovor Uprave.

Bonus video: