Krivokapić sa liderima partija počinje dijalog u parlamentu

Najavljeno je da će učestvovati i šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič
10 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2015. 08:09h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić danas će početi dijalog sa liderima parlamentarnih političkih subjekata, radi prevazilaženja političke krize i stvaranja uslova za fer i demokratske izbore.

Lideri političkih partija, osim članica Demokratskog fronta, saopštili su da će učestvovati na sastanku kod Krivokapića.

Najavljeno je da će učestvovati i šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Krivokapić je predložio da se da se u prvoj fazi dijaloga analiziraju zakonske izborne regulative i njihova puna implementacija, kao i razmatranje drugih aspekata unaprjeđenja izbornog procesa u svim oblastima koje utiču na izgradnju izbornog povjerenja.

Druga faza odnosi se na razmatranje pravno-političkog modela koji će obezbijediti implementaciju dogovorenih rješenja.

Prema riječima Krivokapića, nivo i način daljeg dijaloga bio bi tema prvog susreta i osnovna tematska podloga će se uobličiti predlozima predsjednika partija.

“Poslije obavljenih razgovora sa predstavnicima civilnog sektora, slobodan sam Vas obavijestiti i o njihovoj spremnosti da stručno doprinesu ovom parlamentarnom dijalogu, a time i dodatnom rastu povjerenja u njegov rezultat”, poručio je Krivokapić u pismu liderima političkih partija.

On je naveo da se Crna Gora nalazi pred izazovom rješavanja političke krize koja je dominantno uslovljena nedostatkom povjerenja u mogućnost organizovanja poštenih i slobodnih izbora, posebno teško, nepovjerenja u institucije koje su nadležne da taj proces sprovedu i obezbijede.

“Bez obzira na sve političke razlike među političkim subjektima, vjerujem da ćemo se svi saglasiti oko dijagnoze trenutnog političkog stanja kojeg karakteriše opšta atmosfera nepovjerenja”, smatra Krivokapić.

Prema njegovim riječima, nepovjerenje prijeti da ugrozi mnoga vrijedna zajednička dostignuća parlamentarne demokratije u Crnoj Gori.

“Inicijativa koju sam pokrenuo, koju je pozdravila Evropska komisija (EK), ima za cilj da kroz demokratski dijalog, na najvišem političkom nivou, dovede do opšteprihvatljivih rješenja u funkciji izgradnje osnovnog povjerenja i ostvarivanja nespornosti rezultata sljedećih parlamentarnih izbora”, naveo je Krivokapić.

Bonus video: